Γάζα-ΟΗΕ: Η διάλυση της UNRWA θα ήταν «καταστροφή», λέει ο επικεφαλής της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα-ΟΗΕ: Η διάλυση της UNRWA θα ήταν «καταστροφή», λέει ο επικεφαλής της
Φώτο: Getty/Ideal Images
Η διάλυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα ήταν «καταστροφή», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της, υπό πίεση μετά την αποκάλυψη σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό μιας σήραγγας της Χαμάς κάτω από την έδρα του οργανισμού στη Γάζα.

Η διάλυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα ήταν «καταστροφή», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της, υπό πίεση μετά την αποκάλυψη σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό μιας σήραγγας της Χαμάς κάτω από την έδρα του οργανισμού στη Γάζα.

«Μετά τον κατακλυσμό που έπληξε την περιοχή της Γάζας, είναι ίσως καιρός να βρεθεί μια πραγματική πολιτική λύση. Και θα ήταν καταστροφή να απαλλαχθούμε πριν από αυτό… από την υπηρεσία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Φιλίπ Λαζαρινί, ύστερα από συνάντηση με διπλωμάτες στη Γενεύη.

Η UNRWA είναι ο βασικός οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που βιώνει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση λόγω του πολέμου που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ πρόσφατα κατηγόρησε την UNRWA ότι είχε 12 εργαζομένους, από τους 13.000 που μετρά στη Λωρίδα της Γάζας, που είχαν εμπλακεί στην επίθεση της Χαμάς.

Εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τους εργαζομένους που κατηγορούνται από το Ισραήλ, από την οποία έχει εξαιρεθεί η UNRWA, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει την «ουδετερότητα» της υπηρεσίας.

Ωστόσο το Σάββατο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την άμεση παραίτηση του Λαζαρινί, μετά την ανακάλυψη σήραγγας κάτω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λαζαρινί απάντησε ότι το προσωπικό του είχε εγκαταλείψει τα κεντρικά γραφεία ύστερα από οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων ενώ οι βομβαρδισμοί εντείνονταν στην περιοχή, και δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ «αξίζουν ανεξάρτητη έρευνα».

Ο ίδιος ζήτησε και πάλι σήμερα, ενώπιον δημοσιογράφων στη Γενεύη, την έναρξη «έρευνας» μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, για τους ισχυρισμούς που αφορούν τις σήραγγες της Χαμάς αλλά επίσης για τις επιθέσεις σε βάρος του πληθυσμού και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα που πλήττονται από τον ισραηλινό στρατό.

«Από την έναρξη του πολέμου, πάνω από 150 από τις εγκαταστάσεις μας έχουν πληγεί. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες εξ αυτών έχουν καταστραφεί εντελώς. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας, όπως και κάθε ισχυρισμός για ύπαρξη σηράγγων», δήλωσε.

Η ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 28.000 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τη Χαμάς.

«Πολύ γενική η εντολή έρευνας για την UNRWA» λέει το Ισραήλ

Η εντολή έρευνας του ΟΗΕ για τις ενέργειες της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία κατηγορείται ότι βοηθά τη Χαμάς, είναι «πολύ γενική», σύμφωνα με το Ισραήλ, το οποίο δέχθηκε ωστόσο να συνεργαστεί με τους ερευνητές.

«Η εντολή (έρευνας) ως έχει σήμερα είναι πολύ γενική», κατήγγειλε η πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη Μεϊράβ Σάχαρ.

«Δεν είναι μια εντολή που επιτρέπει να επαληθευτεί ότι εσείς (η UNRWA) δεν θα αναπτύξετε τρομοκράτες στο μέλλον, ότι δεν θα έχετε υποδομές, εκατοντάδες σήραγγες κάτω από τα σχολεία της UNRWA, κάτω από την κύρια έδρα της», σημείωσε στο περιθώριο ακρόασης του επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί από το διπλωματικό σώμα στη Γενεύη.

Στις 5 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που επιφορτίστηκε να αξιολογήσει την «ουδετερότητα» της UNRWA και τη λειτουργία της μετά τις κατηγορίες εναντίον εργαζομένων της ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Της επιτροπής αυτής θα ηγηθεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

«Η εντολή πρέπει να είναι πιο συνοπτική, πρέπει να περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες που έχουν επίσης την δυνατότητα επαλήθευσης των διαδικασιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ελέγχου. Αυτό είναι που περιμένουμε από την έρευνα», υπογράμμισε η Ισραηλινή πρεσβευτής, σημειώνοντας ότι η χώρα της θα δεχθεί να συνεργαστεί στην έρευνα.

H UNRWA βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικής από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 30.000 περιφερειακούς υπαλλήλους της για συμμετοχή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφός του, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Σε αντίδραση, γύρω στις 12 χώρες, μεταξύ των οποίων σημαντικοί δωρητές, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την χρηματοδότηση της υπηρεσίας, πράγμα που, όπως ανακοίνωσε η ίδια, εγκυμονεί τον κίνδυνο να υποχρεωθεί να σταματήσει τις δραστηριότητές της «ως τα τέλη Φεβρουαρίου».

Σκοπός της επιτροπής αξιολόγησης είναι «να διαπιστωθεί αν η υπηρεσία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει την ουδετερότητά της και να απαντήσει στις κατηγορίες για σοβαρές καταχρήσεις, όπου αυτό απαιτείται».

Αυτή θα πρέπει να υποβάλει στον Αντόνιο Γκουτέρες ως τα τέλη Μαρτίου ενδιάμεση έκθεση και στη συνέχεια ως τα τέλη Απριλίου τελική έκθεση, η οποία θα πρέπει κυρίως, αν είναι απαραίτητο, να κάνει συστάσεις για να «βελτιωθούν και να ενισχυθούν» οι υφιστάμενοι μηχανισμοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Ο επικεφαλής της UNRWA δηλώνει ότι «δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί» στον απόηχο των καταγγελιών

Η Μόσχα θα στηρίξει κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε εκεχειρία στη Γάζα

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς και οι επιθέσεις ανοικτά της Υεμένης απειλές για την παγκόσμια οικονομία

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider