ΠΘ Εσθονίας: Οι δηλώσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ πρέπει να αφυπνίσουν τους συμμάχους να επενδύσουν στην άμυνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΘ Εσθονίας: Οι δηλώσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ πρέπει να αφυπνίσουν τους συμμάχους να επενδύσουν στην άμυνα
Ο Τραμπ πρότεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μην προστατεύσουν από μια πιθανή ρωσική εισβολή τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντονάλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ πρέπει να αφυπνίσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επενδύσει πολλά στην άμυνα, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

«Νομίζω, ότι είπε ο υποψήφιος για την προεδρία στην Αμερική είναι επίσης κάτι που μπορεί να αφυπνίσει κάποιους από τους συμμάχους που δεν έχουν κάνει τόσα πολλά» είπε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Μέτσολα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα.

Η Μέτσολα προσέθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα «ανεξάρτητα από το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης (...) ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να μπορούμε να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι κάθε δήλωση αυτού του είδους πρέπει να αναγνωρίζεται με τον κίνδυνο που εγκυμονεί, αλλά και μια σταθερότητα από την πλευρά μας ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Ο Τραμπ πρότεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μην προστατεύσουν από μια πιθανή ρωσική εισβολή τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.

ΥΠΑΜ Ολλανδίας: «Οι δηλώσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ είναι αυτό που αρέσει στον Πούτιν να ακούει»

Οι δηλώσεις του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μην υπερασπιστεί συμμάχους του ΝΑΤΟ, που δεν δαπάνησαν αρκετά στην άμυνα, είναι ακριβώς αυτό που αρέσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ακούει , είπε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην προστατεύσουν συμμάχους του ΝΑΤΟ, που δεν καταβάλουν επαρκείς δαπάνες στον τομέα της άμυνας από μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

«Ειλικρινά, νομίζω ότι αυτό είναι ακριβώς που αρέσει στον Πούτιν να ακούει», δήλωσε στο Ρόιτερς σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κάισα Ολόνγκρεν.

«Η δύναμή μας είναι η ενότητά μας. Και εάν δεν είμαστε ενωμένοι, αυτό μας κάνει πιο αδύναμους. Και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι που ο Πούτιν αναζητά», συμπλήρωσε η υπουργός Άμυνας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι σε αυτήν την κατεύθυνση. Όμως την ίδια στιγμή, είναι φυσικά ανησυχητικό», τόνισε η Ολόνγκρεν.

«… Και νομίζω ειδικά τώρα, με πραγματικές απειλές επίσης προς χώρες του ΝΑΤΟ, είναι πολύ ανησυχητικό που κάποιος, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός, λέει αυτά τα πράγματα».

Η Ολόνγκρεν σημείωσε επιπλέον πως οι περισσότεροι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πλησιάζουν ή έχουν ήδη φθάσει τον στόχο δαπανών στον προϋπολογισμό σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος για γάμο ομοφύλων: Κάνουμε ένα τολμηρό βήμα, χωρίς αυτό να είναι ένα παράτολμο βήμα

Κικίλιας: Σεμινάριο για πυροσβέστες, δασάρχες, αστυνομικοί, ΟΤΑ και ΔΕΔΔΗΕ, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Κασσελάκης: «Δυστυχώς υπάρχει και αυτή η Ελλάδα - Μουτζούρης της Ευρώπης»

gazzetta
gazzetta reader insider insider