Με κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο και... black list ξανανοίγουν τα γήπεδα 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο και... black list ξανανοίγουν τα γήπεδα 
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Σε ένα νέο περιβάλλον και με επιπλέον δικλείδες ασφαλείας ξανανοίγουν τα γήπεδα την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου με τις βασικές τομές, που ωστόσο θα εφαρμοστούν σταδιακά, να αφορούν στην εγκατάσταση καμερών στα γήπεδα, στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα συνοδεύεται από ταυτοπροσωπία και στην ρήτρα παραβατικότητας σε συνδυασμό με ένα είδος μαύρης λίστας για όσους φιλάθλους δημιουργούν προβλήματα ή έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, από τις 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) αλλά και οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών, που θα επιβάλει η ΔΕΑΒ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, συμπεριφορές οπαδικής βίας, όπως ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων ή η είσοδος θεατών σε αυτούς θα επιφέρει και πάλι «λουκέτο» στο γήπεδο.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, από τις 13 Φεβρουαρίου αν γίνει ρίψη μιας κροτίδας σε αγωνιστικό χώρο ποδοσφαίρου, το γήπεδο θα κλείνει για τους φιλάθλους από την επόμενη αγωνιστική με απόφαση της ΔΕΑΒ.

Σε αυτό το πλαίσιο στις 6 Μαρτίου, Τετάρτη, όποιο γήπεδο δεν θα έχει τηρήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των καμερών, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Η λειτουργία καμερών θα αφορά αρχικά στα 14 γήπεδα ποδοσφαίρου. Σήμερα θα υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει όλο το πλαίσιο της τοποθέτησης καμερών καθώς και τις προδιαγραφές.

Εισιτήριο στο wallet και ταυτοπροσωπία

Το επόμενο βήμα θα ακολουθήσει την Τρίτη, 9 Απριλίου, όπου και θα υιοθετηθεί η μεγάλη θεσμική αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία, δηλαδή οι φίλαθλοι θα υποχρεούνται να περνούν το εισιτήριο στο gov.wallet, για να εισέλθουν στο γήπεδο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, το σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ στο οποίο κάλεσε το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού να εγγραφεί.

Συγκεκριμένα:

1. Ο φίλαθλος θα προχωρεί στην αγορά του εισιτηρίου όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

2. Με το QR Code κάθε εισιτηρίου, η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω του gov.gr στο κινητό τηλέφωνο.

3. Το τηλέφωνο θα μπαίνει στην ειδική θύρα του τουρνικέ και αυτό θα ανοίγει για την είσοδο του φιλάθλου καταγράφοντας οι κάμερες το πρόσωπο του φιλάθλου.

4. Τα παιδιά πάνω από 15 ετών θα μπαίνουν στο γήπεδο με την ίδια διαδικασία.

5. Τα παιδιά κάτω από 15 ετών μέσω του κινητού του συνοδού.

Ρήτρα παραβατικότητας και Black List

Τέλος στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί περιλαμβάνεται και η ρήτρα παραβατικότητας, που θα αφαιρεί ποσοστό χρηματοδότησης των ομάδων από τους πόρους του Στοιχήματος, που κατευθύνονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αλλά και η black list στην οποία θα καταχωρούνται οι παραβατικοί φίλαθλοι, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργιου.

«Δημιουργούμε και μία μαύρη λίστα στην οποία θα μπαίνουνε τα ΑΦΜ και ο προσωπικός αριθμός ώστε να απαγορεύεται στη συνέχεια ν η είσοδος στα γήπεδα. «Αν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος πάει να εισάγει εισιτήριο αμέσως το σύστημα θα τον πετάει έξω καθώς δεν θα δικαιούται να μπει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κράχτης» προς τους ξένους διαχειριστές το ΔΑΑ - Πιο κοντά η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Ας κάνουμε υπομονή με τα επιτόκια - Ο πληθωρισμός μπορεί να κλιμακωθεί ξανά

Ο Όμιλος Sunlight εξαγόρασε πλήρως την Ubatt GmbH - Συνεχίζει να επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider