Κακοκαιρία Avgi: Σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση του χιονιά - Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία, σε ισχύ μέτρα της Τροχαίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία Avgi: Σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση του χιονιά - Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία, σε ισχύ μέτρα της Τροχαίας
Σφοδρή αναμένεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Avgi» τις επόμενες ώρες με χιονοπτώσεις από το βράδυ της Δευτέρας στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ ήδη χιονίζει σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν ντυθεί στα λευκά, με τα πρώτα προβλήματα να εντοπίζονται στη Στερεά Ελλάδα. 

Σφοδρή αναμένεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Avgi» τις επόμενες ώρες με χιονοπτώσεις από το βράδυ της Δευτέρας στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ ήδη χιονίζει σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν ντυθεί στα λευκά, με τα πρώτα προβλήματα να εντοπίζονται στη Στερεά Ελλάδα. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αυξημένη επιφυλακή, με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να εκδίδει μία σειρά μέτρων και οδηγιών οδηγίες για την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννης Καλλιάνος, από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τετάρτης, θα παρατηρηθεί ο κύριος όγκος των φαινομένων.

Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα το στρώσει - Μέχρι και μισό μέτρο το χιόνι

Σε ό,τι αφορά την Αττική, σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένονται στα Βίλια με 30 έως 50 εκατοστά χιονιού, στον Δίονυσο με 15 έως 30 εκατοστά χιονιού, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία με 15 έως 30 εκατοστά χιονιού, στην Πεντέλη με 10 έως 20 εκατοστά χιονιού και στους Θρακομακεδόνες με 10 έως 20 εκατοστά χιονιού.

Παράλληλα, πυκνές και ακραίες χιονοπτώσεις παρατηρούνται και θα παρατηρηθούν στα ανατολικά Ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη με το κρίσιμο υψόμετρο των χιονοπτώσεων να παρατηρείται στα 300 με 600 μέτρα υψόμετρο.

Αυτό που αξίζει να διευκρινιστεί είναι ότι ο Γιάννης Καλλιάνος απέκλεισε την χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια Προάστια.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του meteo.gr από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 30/01 οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί της Τρίτης 30/01 θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

Την Τετάρτη 31/01 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Στους χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τη νύχτα της Δευτέρας 29/01 προς Τρίτη 30/01 και το πρωί της Τρίτης 30/01.

Στους χάρτες 3 και 4 παρουσιάζεται το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 31/01.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι βόρειοι και κατά διαστήματα ανατολικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση τόσο τη Δευτέρα 29/01 όσο και την Τρίτη 30/01.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Κλειστά σχολεία στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική.

Στόχος είναι η προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες, ενώ γίνεται συνεχής επανεκτίμηση των δεδομένων για τις επόμενες ώρες και ημέρες. Στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνει: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Κλείνει η Αθηνών-Λαμίας

Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, προχώρησε η αστυνομία. Ειδικότερα, από τις 18:00 και έως την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης οδικής σήμανσης θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ως εξής:

  • Από το 18ο χλμ έως το 20ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.
  • Από το 57ο χλμ έως το 55,5ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε επίσης ότι με αποφάσεις της διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων διευθύνσεων Αστυνομίας, από τις 20.00 το βράδυ σήμερα έως τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • οχήματα οδικής βοήθειας
  • φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παραπάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το βράδυ της Δευτέρας

Εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα οφείλουν να είναι, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από την 22.00 ώρα τη Δευτέρα 29-01-2024 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο ΚΟΚ προβλέπει την ποινή του προστίμου, που είναι 40 ευρώ.

Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων,
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν,
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
  • να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία

Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν, ώστε, με βάση την κείμενη νομοθεσία, να μην τους θέτουν σε κίνδυνο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους, στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνοντας έμφαση στις περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει, συμπληρωματικά, ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου σε όσες περιπτώσεις, είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας για όλες τις περιοχές που, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν.

Σε ετοιμότητα οι δομές του δήμου Αθηναίων λόγω του ψύχους

Σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια του δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Το Κέντρο Ημέρας (Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (επίσης Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, λόγω του ψύχους. Παράλληλα, οι ομάδες του street work του Κ.Υ.Α.Δ.Α., με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, επιχειρούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα σε όλη την Αθήνα, μοιράζοντας τροφή, ζεστό τσάι, κουβέρτες, γάντια και ισοθερμικά ρούχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαρδαλιάς: Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων

Κικίλιας: Προσεκτικά και προληπτικά μέτρα ανά περιοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider