Σε μεγάλο κίνδυνο ο κόσμος - Στα 90'' πριν τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε μεγάλο κίνδυνο ο κόσμος - Στα 90'' πριν τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με άνευ προηγουμένου κίνδυνο, όπως προκύπτει από το λεγόμενο Ρολόι της Αποκάλυψης, το οποίο αποτυπώνει την κρίση κορυφαίων ειδικών της επιστήμης και της ασφάλειας σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με άνευ προηγουμένου κίνδυνο, όπως προκύπτει από το λεγόμενο Ρολόι της Αποκάλυψης, το οποίο αποτυπώνει την κρίση κορυφαίων ειδικών της επιστήμης και της ασφάλειας σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το Ρολόι παρέμεινε φέτος στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα... μεσάνυχτα που σηματοδοτούν την παγκόσμια καταστροφή.

Η μέτρηση έρχεται μετά από μια χρονιά που είδε την σύγκρουση στην Ουκρανία να μαίνεται και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να φουντώνει.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διατηρείται ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο κινδύνου από απειλές όπως ο πόλεμος, η κλιματική κρίση και η «δραματική πρόοδος» της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αντίστροφη μέτρηση είναι μια μεταφορά για την παγκόσμια κατάρρευση που συμφωνήθηκε από ειδικούς του Οργανισμού «Bulletin of the Atomic Scientists».

Το 2023, το ρολόι είχε ρυθμιστεί στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα - η πιο κοντινή στιγμή στην παγκόσμια κατάρρευση που έχει καταγραφεί ποτέ. Παρότι ο δείκτης δεν μετακινήθηκε φέτος πιο κοντά στα μεσάνυχτα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό δεν είναι ένδειξη σταθερότητας.

Η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος του Bulletin of the Atomic Scientists, προειδοποίησε: «Μην σας ξεγελά: η επαναφορά του ρολογιού στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα δεν είναι ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός. Το αντίθετο μάλιστα». «Είναι επείγον για τις κυβερνήσεις και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο να δράσουν», πρόσθεσε.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ευρεία και ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση από τα πυρηνικά όπλα ενισχύουν τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

«Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δαπανούν τεράστια ποσά για να επεκτείνουν ή να εκσυγχρονίσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, εντείνοντας τον διαρκώς παρόντα κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μέσω λάθους ή λανθασμένου υπολογισμού».

Επισήμανε επίσης την απειλή της κλιματικής κρίσης, με το 2023 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί και τις «εκτεταμένες πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα να επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Άλλοι παράγοντες επιρροής ήταν οι «ταχείες και ανησυχητικές εξελίξεις στις βιοεπιστήμες» και η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με το συμβούλιο, οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να ελέγξουν και τα δύο είναι αδύναμες.

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν, εκτελεστικός πρόεδρος του bulletin, συνέκρινε τους παγκόσμιους ηγέτες με το πλήρωμα του Τιτανικού, καθώς «οδηγούν τον κόσμο προς τις πυρηνικές βόμβες, τις τεράστιες εκπομπές άνθρακα, τα επικίνδυνα παθογόνα και την τεχνητή νοημοσύνη».

«Μόνο οι μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Αμερική και η Ρωσία μπορούν να μας τραβήξουν από τον γκρεμό. Παρά τον βαθύ ανταγωνισμό, πρέπει να συνεργαστούν - διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: 30 φορές περισσότερα τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη το 2023

Χαλκιδική: Στα χέρια ξένων άνω του 50% των ακινήτων που πωλούνται στο νομό

Στην Netflix το Raw του WWE για τα επόμενα 10 χρόνια - Στα 5 δισ. δολάρια το deal

gazzetta
gazzetta reader insider insider