Πώς θα γίνει το comeback της Νίκας μετά την αναδιοργάνωσή της - Οι στόχοι του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα γίνει το comeback της Νίκας μετά την αναδιοργάνωσή της - Οι στόχοι του Σπύρου Θεοδωρόπουλου
Πού βασίζει τη μετέπειτα πορεία της η ιστορική αλλαντοβιομηχανία μετά την πλήρη εξαγορά της από τη Bespoke του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Τι οδήγησε στις ζημιές του 2022 και τι προβλέπεται για τη συνέχεια. Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις.

Σε δυναμικό comeback ποντάρει η Νίκας, χαράσσοντας τη μετέπειτα πορεία της με το βλέμμα στη νέα εποχή, μετά το πλήθος αλλαγών που καταγράφηκαν το 2022 και οδήγησαν στην εκ βάθρων αναδιοργάνωσή της.

Βασική στόχευση της εταιρείας, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της Bespoke SGA Holdings συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, είναι να ενισχύσει την προϊοντική της γκάμα, να αναβαθμίσει τα δίκτυά της, καθώς και να βελτιστοποιήσει τις παραγωγικές της διαδικασίες «προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα να προσφέρει στους καταναλωτές προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας αλλά ταυτόχρονα να εστιάζει στην συγκράτηση του λειτουργικού κόστους».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέσα στο 2022 η Νίκας εξήλθε οριστικά του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από 31 ολόκληρα χρόνια, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια, απορρόφησε τις εταιρείες ΕΔΕΣΜΑ Μονοπρόσωπη ΑΕΒΕ και ΑΕΠ Κεφαλαρίου ΑΕ, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων αναφορικά με την πώληση και διανομή των προϊόντων της.

Τα κρίσιμα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2022

Ειδικότερα, τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την προηγούμενη χρονιά – και τα οποία είχαν σημαντική επίδραση στις οικονομικές καταστάσεις – είναι τα εξής:

- Τον Ιούνιο η Π.Γ.ΝΙΚΑΣ Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ εξήλθε του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ιστορική αλλαντοβιομηχανία πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 22 Απριλίου 1991.

- Στις 15 Ιουλίου με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων αποφασίστηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,82 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας και την αποπληρωμή δανείων ύψους 19 εκατ. ευρώ.

- Τον Σεπτέμβριο η Νίκας εξαγοράστηκε από τη Bespoke SGA Holdings.

- Στις 14 Οκτωβρίου εξοφλήθηκε κοινό ομολογιακό δάνειο υπολοίπου κεφαλαίου ύψους 14,64 εκατ. ευρώ με ισόποσο ομολογιακό δάνειο από τη μητρική πλέον εταιρεία Bespoke SGA Holdings.

- Τον Νοέμβριο, με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων της ΕΔΕΣΜΑ Μονοπρόσωπη ΑΕΒΕ, των μετόχων της ΑΕΠ Κεφαλαρίου Α.Ε. και των μετόχων της Π.Γ.ΝΙΚΑΣ Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ, αποφασίστηκε η συγχώνευση της ΕΔΕΣΜΑ Μονοπρόσωπη ΑΕΒΕ, της ΑΕΠ Κεφαλαρίου Α.Ε. και της Π.Γ.ΝΙΚΑΣ Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ δια απορροφήσεως των δύο πρώτων από τη Π.Γ.ΝΙΚΑΣ Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ.

Η συγχώνευση ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Αύξηση κύκλου εργασιών και διεύρυνση ζημιών

Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της Νίκας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικές ώρες, το 2022 η εταιρεία υλοποιώντας το στρατηγικό επιχειρηματικό της πλάνο ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών κατά 12 εκατ. ευρώ περίπου ή σε ποσοστό 20,6%. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 70,55 εκατ. ευρώ, έναντι κύκλου εργασιών 58,48 εκατ. ευρώ το 2021.

Το μικτό κέρδος υποχώρησε στα 7,43 εκατ. ευρώ από 15,71 εκατ. ευρώ, με τις καθαρές ζημιές μετά από φόρους να διευρύνονται, το 2022, στα 12,22 εκατ. ευρώ, από μόλις 517.238 ευρώ το 2021.

Όπως αναφέρει η διοίκηση «τα αποτελέσματα του 2022 επηρεάστηκαν από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές όλων των κρεάτων που αποτελούν περίπου το 80% του κόστους παραγωγής και τις υψηλές τιμές βοηθητικών υλών και υλικών συσκευασίας, από το υψηλό κόστος ενέργειας, καθώς και από τη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να μην μετακυλήσει τη συνολική αύξηση του κόστους στον καταναλωτή».

«Η συγκυρία που ανέκυψε σε παγκόσμιο επίπεδο ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης των επιτοκίων, των ανοδικών τιμών πρώτων υλών, καθώς και οι σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επηρεάσει τις μακροοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν τις χρηματοοικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας αλλά και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», τονίζεται επίσης.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατέχει τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Νίκας, ενώ η Δέσποινα Τσαγγάρη είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος.

Στα τέλη του 2022, το απασχολούμενο προσωπικό στην αλλαντοβιομηχανία ανερχόταν σε 415 άτομα.

Συμμετοχή στην πρωτοβουλία για τη «μόνιμη μείωση τιμής»

Στο μεταξύ, η Νίκας ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που αποφάσισε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη «μόνιμη μείωση τιμής», με στόχο τις μειωμένες τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε ποσοστό τουλάχιστον 5% και για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον έξι μηνών.

Η αλλαντοβιομηχανία έχει μειώσει τις τιμές των προϊόντων της ήδη από τις 9 Οκτωβρίου, με τις μειώσεις να αφορούν «σε όλες τις συσκευασμένες γαλοπούλες ΝΙΚΑΣ και στη σειρά έτοιμων γευμάτων ΝΙΚΑΣ ‘Ελληνική Κουζίνα’».

«Η εταιρεία NIKAΣ, με ιστορία 57 ετών, στέκεται πάντα με εντιμότητα και σεβασμό κοντά στον καταναλωτή, προσφέροντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, με αξεπέραστη γεύση και ποιότητα. Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η εταιρεία μειώνει τις τιμές της, έχοντας την πεποίθηση ότι η επιτυχία της είναι ταυτόσημη με την ευρύτερη κοινωνική ευμάρεια», αναφέρει η ανακοίνωση που είχε εκδώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Νίκας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιο είναι το «Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης» στον Φλοίσβο – Το «κτήριο του Οδυσσέα» και το… Υποβρύχιο

Aegean: Ελεύθερη «βαρών» και ισχυρότερη συνεχίζει τις επενδύσεις

Κρίσιμη σύνοδος του ΙΜΟ για τη πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας – Οι στόχοι της Ελλάδας  

gazzetta
gazzetta reader insider insider