Μ. Ανατολή: Από το πρωί της Παρασκευής σε ισχύ η εκεχειρία - Αύριο οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ. Ανατολή: Από το πρωί της Παρασκευής σε ισχύ η εκεχειρία - Αύριο οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων
Από τις 7 το πρωί αύριο, Παρασκευή, θα τεθεί σε ισχύ η ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ μια πρώτη ομάδα 13 ομήρων θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα, ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:24

Από τις 7 το πρωί αύριο, Παρασκευή, θα τεθεί σε ισχύ η ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ μια πρώτη ομάδα 13 ομήρων θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους.

Την έναρξη της συμφωνηθείσας ανακωχής επιβεβαίωσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία αφορά παύση εχθροπραξιών τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι.

Συνολικά 50 όμηροι – γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών – που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, θα απελευθερωθούν το επόμενο τετραήμερο. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε να αποφυλακίσει συνολικά 150 παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δεν διευκρίνισε πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά θα αποφυλακιστούν από φυλακές του Ισραήλ στο πλαίσιο της αμοιβαίας ανταλλαγής. Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή, συμπλήρωσε.

Κέντρο επιχειρήσεων στη Ντόχα θα επιβλέπει την τήρηση της ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων. Για τον σκοπό αυτόν, θα διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Ισραήλ, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο Κατάρ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Όλοι ελπίζουμε ότι από αυτήν την ανακωχή θα προκύψει η ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια ευρύτερη προσπάθεια με στόχο την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας», είπε ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Ο διευθυντής του νοσοκομείου Aλ Σίφα συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό

Ιράν: Το Ισραήλ «δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του»

Γάζα: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν περίπου 400 υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider