Τούρκος ΥΠΕΞ σε Μπλίνκεν: Να αποτραπεί η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τούρκος ΥΠΕΞ σε Μπλίνκεν: Να αποτραπεί η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ
Πηγή: Associated Press
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν πως πρέπει να αποτραπούν η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ και ο εκτοπισμός των ανθρώπων στη Γάζα, σύμφωνα με πηγές τουρκικού ΥΠΕΞ.

Διπλωματικές πηγές στην 'Αγκυρα ανέφεραν ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Xακάν Φιντάν επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του 'Αντονι Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να αποτραπούν η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ και ο εκτοπισμός των ανθρώπων στη Γάζα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να κηρυχθεί επειγόντως πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν για την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπλίνκεν είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος των αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων».

«Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επίσης επιτυχία». τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Φωτογραφία @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν για τη Μ. Ανατολή: Τι είπε ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό ΥΠΕΞ

«Κομμένη» στα δύο η Γάζα - Άμεση κατάπαυση πυρός ζητά ο ΟΗΕ

Γάζα: Έφθασε η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στο αεροδρόμιο της Αιγύπτου

gazzetta
gazzetta reader insider insider