Ισραήλ: Εκκενώστε άμεσα τη βόρεια Γάζα- Σε νέα φάση περνάει ο πόλεμος αναφέρει ο IDF

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Εκκενώστε άμεσα τη βόρεια Γάζα- Σε νέα φάση περνάει ο πόλεμος αναφέρει ο IDF
Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα. Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει τις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις. Φόβους για χιλιάδες νεκρούς αμάχους εκφράζει ο ΟΗΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:28

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενόψει μιας επικείμενης ισραηλινής επιχείρησης.

Το Ισραήλ, το οποίο λέει πως η Χαμάς έχει τοποθετήσει τα όπλα και τις δυνάμεις της ανάμεσα στους αμάχους, λέει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο για τη δική τους ασφάλεια.

"Αυτή είναι μια επείγουσα στρατιωτική προειδοποίηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. "Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας (Λωρίδας της) Γάζας και της πόλης της Γάζας να μεταφερθούν προσωρινά προς νότο".

"Η επικείμενη επιχείρηση των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα ξεκινήσει να εξουδετερώνει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και σφοδρότητα", είπε.

«Το κυβερνείο της Γάζας είναι πεδίο μάχης. Οι τοποθεσίες των καταφυγίων και ολόκληρη η περιοχή δεν είναι ασφαλείς» αναφέρεται σε φυλλάδια που ο στρατός λέει ότι έριξε στην πόλη. «Πρέπει να φύγετε αμέσως προς τις ζώνες νοτίως του Ουάντι Γάζα, του ποταμού που διαρρέει τον θύλακα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Μέχρι νεωτέρας...

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας στο στόχαστρο σήραγγες και άλλες υποδομές της Χαμάς καθώς και ηγέτες του ισλαμιστικού κινήματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

"Επιτεθήκαμε πάνω από το έδαφος και κάτω από το έδαφος, επιτεθήκαμε στους τρομοκρατικούς πράκτορες όλων των βαθμίδων, παντού", ανέφερε σε μήνυμα βίντεο. "Οι οδηγίες για τις δυνάμεις είναι σαφείς: η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας διαταγής".

Σε νέα φάση ο πόλεμος

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε μια νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα «απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση», εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος».

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς» και υποδομές του έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις με ρουκέτες

Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, πολλές ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με το BBC, κάποιες έπεσαν κοντά στη πόλη Ασκελόν, στα νότια της χώρα, ενώ σειρήνες συναγερμού ενεργοποιήθηκαν επίσης το απόγευμα του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ και τις γύρω πόλεις.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet news ανέφερε ότι μια ρουκέτα έπληξε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο Kiryat Ono - λίγο έξω από το Τελ Αβίβ - προκαλώντας την έκρηξη πολλών αυτοκινήτων, ενώ κάνει λόγο για δύο τραυματίες.

ΟΗΕ: Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς αμάχους

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε σήμερα πως φοβάται πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα οδηγήσει σε "χιλιάδες θανάτους", κυρίως μεταξύ των αμάχων.

"Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξήχθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας κατοχής 56 ετών, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα και για την πιθανότητα να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους" κυρίως μεταξύ των "αμάχων", ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

"Όταν οι εχθροπραξίες λάβουν τέλος, εκείνοι που θα έχουν επιβιώσει θα βρεθούν απέναντι στα ερείπια των σπιτιών τους και στους τάφους των μελών της οικογένειάς τους", υπογράμμισε ο Τουρκ, που θεωρεί πως "η πρόκληση τραυματισμών και τραυμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν βοηθά κανέναν".

"Οι ανθρωπιστικές συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι καταστροφικές και συνεχείς", σημειώνει ακόμη, καλώντας τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

"Η συνεχιζόμενη βία δεν είναι η λύση", είπε ο Φόλκερ Τουρκ, που καλεί "όλες τις πλευρές καθώς και τρίτα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να εργαστούν ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο εν ειρήνη".

Όπως και συνάδελφοί του από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Τουρκ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη της ομάδας του που βρίσκεται στο πεδίο και από την οποία δεν έχει νέα μετά τη διακοπή, χθες, Παρασκευή, του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

"Δεν υπάρχει κανείς ασφαλής τόπος στη Γάζα και δεν υπάρχει κανένα μέσο να βγει κανείς από κει. Ανησυχώ πολύ για τους συναδέλφους μου, όπως και για όλους τους αμάχους της Γάζας", δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Αίγυπτος: "Ισραηλινά εμπόδια"

Η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα πως "ισραηλινά εμπόδια" παρακωλύουν τη διανομή της βοήθειας προς την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

"Είναι ατυχές που η διαδικασία της μεταφοράς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει τεράστια επιμελητειακά προβλήματα που επιβάλλονται από την ισραηλινή πλευρά", ανέφερε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Μπορέλ: Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Επισημαίνει ότι «η Γάζα βρίσκεται σε πλήρες μπλακάουτ και απομόνωση ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί». «Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας χωρίς ρεύμα, φαγητό, νερό. Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό αντίκειται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «απαιτείται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών για να καταστεί δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση».

Σ. Αραβία: Καταδικάζει τις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει οιεσδήποτε χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων που μπορεί να απειλήσουν τις ζωές Παλαιστινίων αμάχων.

"Το βασίλειο (της Σαουδικής Αραβίας) καταδικάζει και καταγγέλλει τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να συνεχίσει να διεξάγει αυτές τις κατάφωρες και αδικαιολόγητες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εναντίον των αδελφών μας Παλαιστινίων" αναφέρει η ανακοίνωση.

Γκουτέρες: «Αιφνιδιάστηκα» από την κλιμάκωση των βομβαρδισμών

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι τον αιφνιδίασε η κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

«Τις τελευταίες ημέρες αναθάρρησα καθώς φαινόταν να διαμορφώνεται μια ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα (...) για τον τερματισμό ή τουλάχιστον για μια ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε από την Ντόχα του Κατάρ.

«Δυστυχώς, αντί για αυτήν την παύση, αιφνιδιάστηκα από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών και τις καταστροφικές συνέπειές τους, που υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γκουτέρες μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ την περασμένη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σίσι: Η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε "ωρολογιακή βόμβα"

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα, λέγοντας πως η περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε "ωρολογιακή βόμβα".

Είπε επίσης πως κυριαρχία της χώρας του πρέπει να γίνει σεβαστή μετά την αναχαίτιση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που εισήλθαν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο χθες, Παρασκευή.

Το Ισραήλ ανέφερε την Παρασκευή ότι ήταν ο στόχος των drones την ευθύνη για την εκτόξευση των οποίων επέρριψε στο υπστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χούθι της Υεμένης. Ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε πως τα drones, που έπεσαν στις αιγυπτιακές πόλεις Τάμπα και Νουβέιμπα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τραυματίζοντας έξι ανθρώπους, είχαν προέλευση τη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Δεν ανέφερε ποιος εκτόξευσε τα ντρόουν.

"Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται, έχω προειδοποιήσει για την επέκταση της σύγκρουσης. Η περιοχή θα μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα που μας επηρεάζει όλους", δήλωσε ο Σίσι, ο οποίος μιλούσε σε ένα συνέδριο.

"Η Αίγυπτος είναι κυρίαρχη χώρα και η κυριαρχία και η θέση της θα πρέπει να γίνουν σεβαστές... Η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα και δεν την αγγίζει κανείς", πρόσθεσε.

Ο Σίσι διοργάνωσε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής το περασμένο Σάββατο και έχει καλέσει να επιτραπεί η διέλευση της βοήθειας στη Γάζα, για απελευθέρωση των ομήρων και για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έφθασε τους 7.650 ενώ 19.450 είναι οι τραυματίες από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 111 ενώ 1.950 είναι οι τραυματίες, προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται επίσης πως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 70% των συνολικών θανάτων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Περίπου 177.781 οικιστικές μονάδες έχουν καταστραφεί επίσης από τις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, το ένα τέταρτο των νοσοκομείων της Γάζας και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών της παραμένουν κλειστά λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν επίσης αποκόψει τηλεφωνικές γραμμές, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ σε όλη τη Λωρίδα από χθες, Παρασκευή, αναφέρει η ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Φωτογραφίες @ΑΡ, Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Ολονύκτιο ισραηλινό σφυροκόπημα - Νεκρός ανώτερος διοικητής της Χαμάς

Σίσι: Σεβαστείτε την κυριαρχία της Αιγύπτου

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider