Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Η Χαμάς βομβαρδίζει την Ασκελόν, πάνω από 1.900 νεκροί από το Σάββατο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Η Χαμάς βομβαρδίζει την Ασκελόν, πάνω από 1.900 νεκροί από το Σάββατο
Για τέταρτη μέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τις σειρήνες να ηχούν στο Ισραήλ ειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες. 

Τελευταία ενημέρωση 22.45

Για τέταρτη μέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τις σειρήνες να ηχούν στο Ισραήλ ειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες, ενώ ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο ανέρχεται σε πάνω από 1.000, ανέφερε σήμερα η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ.

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς εξαπολύει μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά της νότιας παράκτιας ισραηλινής πόλης Ασκελόν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη αυτή, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ότι σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ σήμερα το απόγευμα.

Μέση Ανατολή: Ομοβροντία ρουκετών από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 1.500 σοροί ενόπλων της σε ισραηλινό έδαφος, ενώ αξιωματούχος της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης δήλωσε πως δύο μέλη της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς - οι Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα και Ζακάρια Αμπού Μααμάρ- σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει από το Σάββατο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες.

Επίσης, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου. Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός (IDF) προχώρησε στο σφράγισμα των συνόρων της Γάζας, την ώρα που γύρω από τη Γάζα έχουν συγκεντρωθεί 100.000 ισραηλινοί στρατιώτες και βαρύς οπλισμός. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η εκκένωση όλων των ισραηλινών κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα έχει πλέον ολοκληρωθεί και ο IDF έχει ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο του φράχτη στα σύνορα με τη Γάζα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 35 τάγματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα και δημιουργούν το υπόβαθρο για τις επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν. Ενδεικτικές των προθέσεων οι πρωινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχη Ρίτσαρντ Χεχτ, που ανέφερε ότι «το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά και θα υπάρξουν περισσότερες απώλειες ζωών». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν λάθη όσον αφορά το χτύπημα στόχων στη Γάζα.

Νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι ήταν ανοικτή η διάβαση προς Αίγυπτο και καλούσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Με νεώτερη ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι η διάβαση έκλεισε και πλέον η Γάζα τελεί υπό καθεστώς πλήρους αποκλεισμού.

Βομβαρδίστηκε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν την περιοχή του συνοριακού περάσματος της Ράφα ανάμεσα στην Λωρίδα της Γάζας και την Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, δήλωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία του μοναδικού σημείου διέλευσης από και προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της διοίκησης της Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο βομβαρδισμός προκάλεσε την διακοπή της λειτουργίας του περάσματος της Ράφα και ότι το αιγυπτιακό προσωπικό του συνοριακού σταθμού ειδοποίησε τους παλαιστίνιους συναδέλφους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις.

Παρόμοιο περιστατικό προκάλεσε χθες μερική διακοπή της λειτουργίας του σταθμού της Ράφα, ωστόσο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι η πρόσβαση για τους ταξιδιώτες και τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις είχε αποκατασταθεί σήμερα το πρωί.

Η Ράφα είναι το μόνο σημείο διέλευσης από την Λωρίδα της Γάζας προς την Χερσόνησο του Σινά. Η πρόσβαση ελέγχεται αυστηρά στο πλαίσιο του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από την Αίγυπτο και το Ισραήλ στην κυκλοφορία προσώπων και αγαθών από την Γάζα.

Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός αναθεώρησε σύσταση που απευθύνθηκε από ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα πρέπει να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο.

Η Χαμάς σκότωσε «πάνω από 100» ανθρώπους μόνο στο κιμπούτς Μπεερί, σύμφωνα με μκο

Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς, που εξαπέλυσαν επίθεση το Σάββατο στο νότιο Ισραήλ, σκότωσαν «περισσότερους από 100» ανθρώπους μόνο στο κιμπούτς Μπεερί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζάκα, η οποία συμμετείχε στην αναγνώριση των σορών.

«Υπήρχαν πάρα πολλοί, περισσότεροι από 100» νεκροί, είπε ο εκπρόσωπος Μότι Μπουκτζίν.

Οι άνδρες της Χαμάς «πυροβόλησαν τους πάντες, δολοφόνησαν παιδιά, μωρά, ηλικιωμένους, όλους εν ψυχρώ», πρόσθεσε.

Χτυπήματα της πολεμικής αεροπορίας στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε περισσότερους από 200 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι στόχοι περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, έναν χώρο αποθήκευσης όπλων που βρίσκεται μέσα σε ένα τζαμί, ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς και έναν πολυώροφο πύργο που χρησιμοποιούσε η ομάδα. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι «επικεντρωνόμαστε στις εκτεταμένες ζημιές, όχι στην ακρίβεια των χτυπημάτων».

Ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έναν επιτιθέμενο στο Κιμπούτζ Σαάντ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αλλά τόνισε ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν εντόπισε καμία διείσδυση από τα σύνορα όλη τη νύχτα. Τα στελέχη της Χαμάς δεν έχουν «που να κρυφτούν στη Γάζα. Θα τους φτάσουμε παντού», ανέφερε ο Χάγκαρι, σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι πλέον πάνω από 770 άτομα, ενώ περισσότεροι από 4.100 είναι οι τραυματίες. Πρόσθεσε ότι πάνω από 100 παιδιά και περισσότερες από 100 γυναίκες ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, ΑFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή απέτυχε

Ισραήλ: Έως και 150 άτομα όμηροι στα χέρια της Χαμάς

Ρωσία: Σε επαφή με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, θέλει να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider