Μεξικό: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποποινικοποιεί την άμβλωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεξικό: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποποινικοποιεί την άμβλωση
Το μεξικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η «ποινικοποίηση της άμβλωσης στον Ομοσπονδιακό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι αντισυνταγματική», αφού «παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών».

Στο Μεξικό επιβεβαιώθηκε χθες Τετάρτη η βούληση των αρχών να αποποινικοποιήσουν την άμβλωση σε εθνική κλίμακα, δυο χρόνια έπειτα από μια πρώτη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προς αυτή την κατεύθυνση, εξέλιξη που πιστοποιεί πως η χώρα παραμένει στο αντίθετο ρεύμα από τον βόρειο γείτονά της, τις ΗΠΑ.

Το μεξικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η «ποινικοποίηση της άμβλωσης στον Ομοσπονδιακό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι αντισυνταγματική», αφού «παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών».

Κατά συνέπεια, το μεξικανικό κοινοβούλιο εντέλλεται να φροντίσει πως οι ποινές για τον ηθελημένο τερματισμό της κύησης, που ίσχυαν από το 1931 για τις γυναίκες και τους γιατρούς, θα απαλειφθούν.

Πριν από ακριβώς δυο χρόνια, την 7η Σεπτεμβρίου 2021, το δικαστήριο είχε ήδη χαρακτηρίσει την ποινικοποίηση της άμβλωσης αντισυνταγματική.

Με εκείνη την απόφαση, το δικαστήριο ακύρωσε άρθρο του ποινικού κώδικα στην Κοαουίλα, μια από τις 32 ομόσπονδες μεξικανικές πολιτείες, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης για τις γυναίκες που έκαναν ηθελημένα άμβλωση.

Οι αμβλώσεις έχουν αποποινικοποιηθεί σε περίπου δέκα από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.

Όλα ξεκίνησαν το 2007 στην πρωτεύουσα, την πρώτη νομική οντότητα σε όλη τη Λατινική Αμερική που νομιμοποίησε την άμβλωση.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως γυναίκες έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν νόμους των πολιτειών που συνεχίζουν να ποινικοποιούν την άμβλωση.

«Όλες οι γυναίκες (...) αποκτούν πρόσβαση στην άμβλωση στις ομοσπονδιακές δομές υγείας», δωρεάν, τόνισε με ικανοποίηση η Οργάνωση Πληροφόρησης για την Επιλεγμένη Αναπαραγωγή (Grupo de Información en Reproducción Elegida, GIRE), που προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο Μεξικό, χώρα με σχεδόν 130 εκατομμύρια κατοίκους, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού (το 80%) είναι καθολικοί. Ο διαχωρισμός της εκκλησίας και του κράτους πάντως αποφασίστηκε με τη μεταρρύθμιση του 1857.

Την 24η Ιουνίου 20222, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την απόφασή του στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, που εγγυάτο από το 1973 ότι οι Αμερικανίδες έχουν συνταγματικά το δικαίωμα να κάνουν άμβλωση, αφήνοντας στις πολιτείες τη διακριτική ευχέρεια να νομοθετήσουν για το ζήτημα.

Έκτοτε, η χώρα διχάστηκε ανάμεσα σε περίπου είκοσι πολιτείες που απαγόρευσαν ή επέβαλαν ασφυκτικούς περιορισμούς στην πρόσβαση στην άμβλωση, κυρίως στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και τις υπόλοιπες, ανατολικές και δυτικές, που αντιθέτως υιοθέτησαν νέες εγγυήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Στα 730 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τις ταραχές τον Ιούνιο

Γιατί το σύμφωνο Μόσχας - Ριάντ εξανεμίζει τις ελπίδες για μείωση του πληθωρισμού

Unicef: Σπάει ρεκόρ ο αριθμός των παιδιών που μεταναστεύουν από τη Λατινική Αμερική

gazzetta
gazzetta reader insider insider