Πώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να προωθήσουν μαζί την πράσινη μετάβαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να προωθήσουν μαζί την πράσινη μετάβαση
Κοινά πρότυπα για την καθαρή ενέργεια, στρατηγική και πρόσβαση στους πόρους, τα κλειδιά για την συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ για την πράσινη μετάβαση.

Ο αμερικανικός νόμος για την μείωση του πληθωρισμού (IRA) προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να θεωρούν ότι τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια των ευρωπαϊκών κρατών ενώ άλλοι θεώρησαν ότι εάν Ευρώπη και ΗΠΑ συμφωνήσουν σε κάποια καίρια σημεία, θα μπορούσε να είναι επωφελής για όλες τις πλευρές. Αυτή την άποψη υποστηρίζει τώρα και το Ατλαντικό Συμβούλιο, το οποίο αναδεικνύει τη δυναμική του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ (ΤTC), μια δυναμική η οποία ίσως να βρίσκεται ακόμη σε λήθαργο.

«Η ανάγκη συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της ενέργειας και της ασφάλειας των πόρων, της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι θανατηφόροι καύσωνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι άλλη μια υπενθύμιση της ανάγκης για άμεση δράση. Ωστόσο, η πρόοδος στην πράσινη ατζέντα του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ (TTC) ήταν αργή. Στην τέταρτη υπουργική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία στις 31 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για συνεργασία. Τώρα, αυτή η δέσμευση πρέπει να γίνει πράξη», αναφέρει σχετικά και περνάει σε μια σειρά από προτάσεις.

Το TTC πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές προκειμένου οι δύο πλευρές να ευθυγραμμίσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με κοινούς στόχους ασφάλειας και γεωοικονομίας, να αξιοποιήσουν τεχνολογίες για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και την ασφαλή πρόσβαση στους πόρους που απαιτούνται για να γίνει πραγματικότητα η μετάβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει οι δύο ήπειροι να χαρτογραφήσουν τις διαφορές στις προοπτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με την αποσύνδεση των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα και τη μείωση της εξάρτησης από στρατηγικά σημαντικούς πόρους που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

Η περαιτέρω επιβολή των υφιστάμενων ελέγχων στις εξαγωγές ενέργειας κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να δράσει προς την ίδια κατεύθυνση. Ενώ ο κύριος σκοπός των ελέγχων των εξαγωγών είναι η προστασία των ευαίσθητων δυτικών τεχνολογιών από τη χρήση τους με τρόπους που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, η καλύτερη εφαρμογή αυτού του εργαλείου μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα οφέλη για την πράσινη ατζέντα και στην αποδυνάμωση της ικανότητας της Ρωσίας να προμηθεύει ενέργεια. Το TTC θα πρέπει να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων ΗΠΑ-ΕΕ με τις τάσεις των συναλλαγών που θα παρέχει πληροφορίες για ύποπτες ή παράτυπες εμπορικές δραστηριότητες, όπως νέες οδούς συναλλαγών για προϊόντα, για να επισημάνει πιθανή φοροδιαφυγή στους ελέγχους των εξαγωγών.

Δεδομένου ότι οι τρίτες χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές σε ΗΠΑ και ΕΕ ωφελούν και εκείνες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ θα πρέπει να επεκτείνουν αυτή τη δέσμευση για την εξεύρεση τρόπων μείωσης των δυσμενών κλιματικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των ενεργειών τους (π.χ. εξόρυξη πόρων, δραστηριότητες ανακύκλωσης και αποστολές απορριμμάτων) σε άλλες χώρες. Η διατλαντική συνεργασία για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο, είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης και αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με προσπάθειες για την άρση των προτύπων των εργαζομένων, ειδικά στους τομείς της εξόρυξης και της μεταποίησης», επισημαίνεται σχετικά.

Ο ρόλος της Ουκρανίας

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα είναι μια πολύπλοκη, δαπανηρή και χρονοβόρα προσπάθεια. Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την δυναμική του TTC για να διερευνήσουν τρόπους για να επιταχύνουν τη μετάβαση της οικονομίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων τροφίμων, κινητικότητας και ενέργειας, και να τα καταστήσουν πιο βιώσιμα και ανθεκτικά. Αυτό θα προσφέρει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία ανάπτυξης πέρα από την Ουκρανία.

Κοινά πρότυπα για την καθαρή ενέργεια

Η υποστήριξη της ανάπτυξης και της εγκατάστασης πηγών ενέργειας μηδενικών και χαμηλών εκπομπών μέσω κοινών προτύπων αποτελεί το κλειδί για την μετάβαση προς το καθαρό μηδέν.
Για παράδειγμα, όσον αφορά στα βιοαέρια και άλλα αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το TTC θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τις προδιαγραφές ποιότητας του αερίου και τα συστήματα πιστοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ανάμειξης, για τον εξορθολογισμό της παραγωγής από διάφορες πρώτες ύλες και τεχνολογίες.

Η ομάδα θα πρέπει ακόμη να επιταχύνει την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας υδρογόνου. Αυτό σημαίνει συνεργασία με φορείς εκμετάλλευσης δικτύων διανομής, παραγωγούς υδρογόνου και δυνητικούς αγοραστές, όπως κατασκευαστές χάλυβα και παρόχους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, για τον συγχρονισμό των προτύπων μεταφοράς υδρογόνου και την ενσωμάτωση σε υπάρχοντα συστήματα.

Ομοίως, θα πρέπει να θεσπιστούν πρότυπα παραγωγής e- fuel για χρήση σε κλάδους υψηλής έντασης άνθρακα και δύσκολα στη μείωση, όπως η ναυτιλία και η αεροπορία.

Ακολουθώντας την τάση των τελευταίων ετών όπου η ενεργειακή απόδοση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της πράσινης μετάβασης, προτείνεται να προσδιοριστούν ποιες τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης θα ωφεληθούν από την ευθυγράμμιση των προτύπων και πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό (π.χ. με αντλίες θερμότητας).

Στην ίδια λογική, η ομάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πρόοδο στην τυποποίηση της υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, βασιζόμενη στις «Κοινές Τεχνικές Συστάσεις» που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του TTC για το κλίμα και την καθαρή τεχνολογία.

Στρατηγική, πόροι και εκπαίδευση

Για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους πόρους που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, ΗΠΑ και ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, στα υλικά και τα προϊόντα.

Για παράδειγμα, ο τομέας των ημιαγωγών έχει καταγράψει πρόοδο με δεσμεύσεις για ανταλλαγή πληροφοριών για την αγορά, και τη δημιουργία κοινού μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών.

Η κυκλική οικονομία πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής με τις δύο πλευρές να καλούνται να διερευνήσουν τρόπους για την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών για ανακυκλωμένα υλικά. Θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία μιας αγοράς για δευτερογενείς πρώτες ύλες και για προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να συμβάλουν στην εξυπνότερη χρήση των πόρων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση (π. Το TTC θα πρέπει να ξεκινήσει με τη συνεργασία για τη βελτίωση της επαναχρησιμοποίησης και ανακυκλωσιμότητας των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και για την ενίσχυση της καινοτομίας στην ανακύκλωση πλαστικών και τις εναλλακτικές τεχνολογίες πλαστικών.

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να γίνουν πράξη εάν δεν αντιμετωπιστούν οι φραγμοί χρηματοδότησης. Το TTC θα πρέπει να προσδιορίσει τομείς όπου η έλλειψη αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας εμποδίζει, για παράδειγμα, εμπορικές συμφωνίες ενέργειας για επιχειρήσεις και να προτείνει κυβερνητικά προγράμματα για εγγυήσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για έργα μεγάλης κλίμακας καθαρής ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τέλος, καίριας σημασίας είναι η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού το οποίο απασχολείται στους τομείς που ηγούνται της πράσινης μετάβασης. Το TTC θα πρέπει να αξιολογήσει την εκπαίδευση στις Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά (STEM) στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και, στη συνέχεια, να εντοπίσει ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη βελτίωση των προγραμμάτων κατάρτισης όταν υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ της τρέχουσας και της προβλεπόμενης ζήτησης της αγοράς για δεξιότητες που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Οι εταίροι θα πρέπει επίσης να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές για την υποστήριξη μιας δίκαιης μετάβασης που βοηθά τους εργαζόμενους σε τομείς που επηρεάζονται να υιοθετήσουν νέες δεξιότητες και να ευδοκιμήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυκλική Οικονομία: Μικρή η πρόοδος των ευρωπαϊκών κρατών παρά τη χρηματοδότηση των 10 δισ.

Η κυκλική οικονομία και οι μηδενικοί ρύποι στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider