Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο: Καίγεται το Ασκληπιείο, εκκενώνονται Γεννάδι, Βάτι, Μαλώνας, Μάσσαρη - Καλύτερα στην Κέρκυρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο: Καίγεται το Ασκληπιείο, εκκενώνονται Γεννάδι, Βάτι, Μαλώνας, Μάσσαρη - Καλύτερα στην Κέρκυρα
Σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο. Στην Κέρκυρα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτες.

Τελευταία ενημέρωση 13:57

Μεγάλη αναζωπύρωση είναι σε εξέλιξη στη Ρόδο, με τη φωτιά να έχει περάσει πλέον στο χωριό Ασκληπιείο, κατακαίγοντας σπίτια και καταστήματα, ενώ μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Γεννάδι και Βάτι ώστε να εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι. Πιο βόρεια, οι κάτοικοι κλήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν επίσης τα χωριά Μαλώνα και Μάσσαρη προς το χωριό Αρχάγγελος.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει.

Όπως τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η αναζωπύρωση έχει νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη για έβδομη μέρα στη Ρόδο, ενώ από νωρίς το πρωί έχουν ενταθεί και οι προσπάθειες και από αέρος.

Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

Παράλληλα, επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας , της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, κάνει λόγο για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.

Η φωτιά εκτιμάται πως έχει κάψει, μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα.

Κάρυστος

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς στη φωτιά στην Κάρυστο είναι ο νέος πονοκέφαλος των πυροσβεστών που επιχειρούν για δεύτερη μέρα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Ευβοιας κ. Γίγα «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

Αίγιο

Βελτιωμένη δείχνει η κατάσταση στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές, στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας πλησίον του οικισμού Δερβενάκι, η οποία εξελίχθηκε ανατολικότερα προς τους οικισμούς Τράπεζα και Κάστρο που εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ τα 3 ελικόπτερα και τα 4 αεροσκάφη που έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά από το πρώτο φως, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσέγγισή τους λόγω των καπνών που έχουν καλύψει την περιοχή.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν παραταχθεί και επιχειρούσαν κοντά σε κοινότητες, ώστε να μην πλησιάσουν οι φλόγες κοντά σε σπίτια. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Υλίκη

Σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Υλίκη, όπου δεν απειλείται κάποιος οικισμός και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 60 πυροσβέστες, 21 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών διαθέτοντας συνολικά εννέα αεροσκάφη CL-215, 6 αεροσκάφη CL-415, 17 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα Chinook που επιχειρούν, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, το αρματαγωγό «Ρόδος» μεταφέρει στη Ρόδο προσωπικό και υλικά του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπλέον, έχουν διατεθεί 50 άτομα για παροχή Διοικητικής Μέριμνας (διάθεση - διανομή νερού και μικρών γευμάτων) σε χώρους συγκέντρωσης - φιλοξενίας και 1000 ράντζα σε χώρους που έχουν καθοριστεί από την Πολιτική Προστασία, στη Ρόδο.

Ακόμη, έχουν διατεθεί 15 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στην πυρκαγιά στο Δερβενάκι του δήμου Αιγιαλείας.

Πέρα από την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, κατόπιν εντολών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα για όλη την επικράτεια.

Αναλυτικότερα, εκτελούνται:

  • Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1.284 άτομα με 642 οχήματα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα με 66 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1416 ατόμων και 708 οχημάτων, ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.
  • Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των 23 προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.
  • Εκπομπή 18 περιπόλων επιτήρησης (36 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε κεντρικές οδούς της Αττικής.
  • Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
  • Παράλληλα, σε ετοιμότητα 2 ωρών βρίσκονται όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου «Ξενοκράτης» (5.312 άτομα) και «Δευκαλίων» (341 άτομα).

Πραγματοποιείται πτήση του UAV HERON πάνω από τη Ρόδο και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ 3 ελικόπτερα UH-1H θα εκτελέσουν εναέρια επιτήρηση από τις 14:00 έως τις 17:00 σε Χίο, Σάμο και στη Μαγνησία και τη Λάρισα.

Τέλος, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι μονάδες υγειονομικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα «κόκκινα» πέντε περιφέρειες για πυρκαγιά - Τρίτο κύμα καύσωνα από την Τρίτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider