Γέλεν: Αποκλιμάκωση με την Κίνα αλλά... προσεκτικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Αποκλιμάκωση με την Κίνα αλλά... προσεκτικά
Από την σύνοδο των G-20 στην Ινδία η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ έδωσε το στίγμα ότι και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πρόθυμη να αξιοποιήσει την πρόσφατη βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς οι επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων οικονομικών από όλο τον κόσμο (G-20), συγκεντρώνονται στην Ινδία για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Γέλεν ανέφερε ότι είναι πρόωρο να χρησιμοποιηθούν οι κινεζικές εμπορικές πρακτικές και οι αμερικανικοί δασμοί ως τομέας αποκλιμάκωσης, σηματοδοτώντας ότι και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές.

«Θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσουμε τρόπους αποκλιμάκωσης με την πάροδο του χρόνου», είπε η Γέλεν στους δημοσιογράφους ενόψει των συναντήσεων της G-20. «Ολοκληρώνουμε μια τετραετή ανασκόπηση. Αλλά θα έλεγα ότι οι δασμοί επιβλήθηκαν επειδή ανησυχούσαμε για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από την πλευρά της Κίνας».

Η δήλωση της έρχεται σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν μια τετραετή αναθεώρηση των εμπορικών δασμών που επιβάλουν.

Παράλληλα, η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με την Κίνα σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του χρέους για φτωχότερες χώρες και ότι οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουν την ικανότητα δανεισμού.

«Είμαι πρόθυμη να οικοδομήσω πάνω στα θεμέλια που βάλαμε στο Πεκίνο, για να κινητοποιήσουμε περαιτέρω δράση», είπε η Γέλεν. Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή της στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα έθεσε τη σχέση μεταξύ δύο μεγαλύτερων οικονομιών σε «πιο σίγουρη βάση».

Εν όψει των συναντήσεων G-20 στο Γκουτζαράτ, τα βιομηχανικά έθνη της ομάδας των G-7 συγκεντρώνονται την Κυριακή για να επικεντρωθούν στην υποστήριξη της Ουκρανίας, στη μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών και στην ώθηση για αναμόρφωση των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider