Γέλεν: Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ευδοκιμήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ευδοκιμήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα
Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στην Κίνα. Μένει να φανεί αν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών θα εξομαλυνθεί.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι 10 ώρες διμερών συναντήσεων με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, ήταν «άμεσες» και «παραγωγικές», συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της συχνά δύσκολης σχέσης καθώς ολοκληρώθηκε το τετραήμερο ταξίδι της στο Πεκίνο.

Όπως αναφέρει το Reuters, πριν αναχωρήσει από την Κίνα την Κυριακή, η Γέλεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εξακολουθούν να διαφωνούν σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή της προώθησε τις προσπάθειες για να θέσει τη σχέση σε «ασφαλέστερη βάση».

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν σημαντικές διαφωνίες», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, επικαλούμενη τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για αυτό που αποκάλεσε «αθέμιτες οικονομικές πρακτικές» και πρόσφατες τιμωρητικές ενέργειες εναντίον αμερικανικών εταιρειών.

«Αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ δεν βλέπουμε τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μέσα από το πλαίσιο της σύγκρουσης μεγάλων δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ευδοκιμήσουν και οι δύο χώρες μας», ανέφερε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

Με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σε χαμηλά επίπεδα όσον αφορά σε θέματα εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, των απαγορεύσεων εξαγωγών των ΗΠΑ σε προηγμένες τεχνολογίες και των κρατικών πολιτικών για τις βιομηχανίες της Κίνας, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιδιορθώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Πεκίνο τον περασμένο μήνα, το πρώτο ταξίδι του κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ της προεδρίας Μπάιντεν. Ο απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι, αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα αυτόν τον μήνα.

Η διπλωματική προσέγγιση των ΗΠΑ έρχεται πριν από μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των G20, τον Σεπτέμβριο στο Νέο Δελχί ή μια συνάντηση της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Γέλεν ανέφερε ότι η επίσκεψή της στοχεύει να δημιουργήσει και να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη νέα οικονομική ομάδα της Κίνας, να μειώσει τον κίνδυνο παρεξήγησης και να ανοίξει το δρόμο για συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και το χρέος.

«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει κάποια πρόοδο και νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια υγιή οικονομική σχέση που θα ωφελήσει τόσο εμάς όσο και τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει αυξημένες και πιο τακτικές επικοινωνίες των δύο μερών.

Ανέφερε επίσης, ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με ένα αναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα που περιορίζει τις εξερχόμενες επενδύσεις, αλλά τους διαβεβαίωσε ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο θα είναι περιορισμένο σε εύρος και θα θεσπιστεί με διαφανή τρόπο, μέσω μιας διαδικασίας θέσπισης κανόνων που θα επιτρέπει τη δημόσια συμβολή.

Η Γέλεν ανέφερε ότι είπε στους Κινέζους αξιωματούχους ότι θα μπορούσαν να εκφράσουν ανησυχίες για τις ενέργειες των ΗΠΑ, έτσι ώστε η Ουάσιγκτον να μπορεί να εξηγήσει και «ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις, να ανταποκριθεί στις ακούσιες συνέπειες των πράξεών μας, εάν δεν στοχευθούν προσεκτικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider