Σομαλία: Τουλάχιστον 27 νεκροί, κυρίως παιδιά, εξαιτίας πυροδότησης οβίδας που δεν είχε εκραγεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σομαλία: Τουλάχιστον 27 νεκροί, κυρίως παιδιά, εξαιτίας πυροδότησης οβίδας που δεν είχε εκραγεί
Δεν έγινε γνωστό από ποιον βλήθηκε το πυρομαχικό, ούτε πότε, ούτε πού.

Τουλάχιστον είκοσι επτά άνθρωποι, κυρίως παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι πενήντα και πλέον τραυματίστηκαν στη Σομαλία χθες Παρασκευή όταν πυροδοτήθηκε πυρομαχικό που δεν είχε εκραγεί σε περιοχή νότια της πρωτεύουσας της αφρικανικής χώρας, της Μογκαντίσου, ανέφεραν το σομαλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και αξιωματούχος.

«Είχαμε καταστροφή κοντά στην Κοριολέι, αθώα παιδιά σκοτώθηκαν όταν εξερράγη οβίδα ολμοβόλου», δήλωσε ο Άμπντι Άχμεντ Αλί, τοπικός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δεν εξήγησε από ποιον βλήθηκε το πυρομαχικό, ούτε πότε, ούτε πού. Η περιοχή αυτή πάντως γίνεται συχνά θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στις σομαλικές ένοπλες δυνάμεις, που υποστηρίζονται από στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης, και τζιχαντιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.

Η Σεμπάμπ («Νεολαία») μάχεται από το 2007 για να ανατρέψει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Άμπντι Άχμεντ Αλί απηύθυνε έκκληση στις αρχές να βοηθήσουν προκειμένου «να απομακρυνθούν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί κι είναι διασκορπισμένα στην περιοχή» για να αποφευχθούν κι άλλες μελλοντικές «τέτοιες καταστροφές».

Κάτοικος της πόλης, ο Ιμπραήμ Χασάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε πως τα περισσότερα θύματα ήταν «μικρά παιδιά που πέθαναν επιτόπου όταν ένα από αυτά έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε χώρο παιγνιδιού».

Την 26η Μαΐου, τουλάχιστον 54 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν μέλη της Σεμπάμπ εξαπέλυσαν επίθεση σε βάση της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης όπου στρατοπέδευαν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Ουγκάντας στην πόλη Μπούλο Μαρέρ, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Κοριολέι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.