DW: Σαρωτικές αλλαγές Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Σαρωτικές αλλαγές Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο
Oι αλλαγές που έκανε στα υπ. Εξωτερικών και Αμύνης δείχνουν πως σκοπεύει να αλλάξει πλεύση. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε διάλογο με την Ελλάδα;

Με συμβολικές αλλά και ουσιαστικές κινήσεις ξεκίνησε τη νέα θητεία του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Κήρυξε το νέο αιώνα της Τουρκίας, όπως τον αποκαλεί ο ίδιος, με μία μεγάλη τελετή στο προεδρικό μέγαρο μετά την ορκωμοσία του. Σχολιάστηκε από τα τουρκικά μέσα η επιλογή του να καθίσουν δίπλα του από τη μια πλευρά o Οικουμενικός Πατριάρχης και από την άλλη ο Αρχιμουφτής της Τουρκίας. Στην πρώτη σειρά δίπλα του ήταν κι όλοι οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες των δογμάτων στην Τουρκία. Συμβολισμοί που αρέσουν στον Ταγίπ Ερντογάν. Και φυσικά στο πλευρό του η σύζυγος του Εμινέ.

Οι σαρωτικές αλλαγές που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο θεωρούνται δείγμα της πρόθεσης του να αλλάξει τα κακώς κείμενα των τελευταίων ετών. Πιο σημαντικό πάντως σήμερα θεωρείται ότι ανέλαβε καθήκοντα ο Μεχμέτ Σιμσέκ. Οι όροι του προφανώς έγιναν δεκτοί. Στο τιμόνι της οικονομίας θα προσπαθήσει να αλλάξει την πορεία της κατρακύλας που έχει πάρει η τουρκική λίρα, όπως και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας.

Θα οδηγήσει το μορατόριουμ σε διάλογο με την Ελλάδα;

Στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται πως ο ίδιος ο Σιμσέκ θα τοποθετήσει την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν. Το τρομερό κορίτσι από την Τουρκία όπως την αποκαλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια στην Goldman Sachs σε καίριες θέσεις, όπως και σε άλλους πολλούς οικονομικούς κολοσσούς.

Και οι αλλαγές που έκανε όμως στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης δείχνουν πως σκοπεύει να αλλάξει πλεύση. Ο Χακάν Φιντάν, ο μέχρι τώρα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, όπως φημολογούνταν. Την θέση του θα αναλάβει, όπως λέγεται, ο εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. Κινήσεις που δείχνουν πώς σκοπεύει να προχωρήσει τις σχέσεις ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Ρωσία, αλλά και τη Λιβύη. Ενώ ο Γιασάρ Γκιουλέρ που από αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μεταφέρθηκε στο υπουργείο Άμυνας θεωρείται πιο ήπιων τόνων από τον προκάτοχό του Χουλουσί Ακάρ.

Όσο για τις σχέσεις με την Ελλάδα στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι θα κάνει πράξη το δόγμα του Κεμάλ, «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο». Μένει να δούμε αν το μορατόριουμ, που φαίνεται πως θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, θα οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα, ούτως ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές πιθανές εντάσεις, όπως τονίζει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: Deutsche Welle

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider