Σουδάν: Η Wagner διαψεύδει πως επιχειρεί ή δραστηριοποιείται στη χώρα καθ’ οιονδήποτε τρόπο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουδάν: Η Wagner διαψεύδει πως επιχειρεί ή δραστηριοποιείται στη χώρα καθ’ οιονδήποτε τρόπο
Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ διέψευσε χθες Τετάρτη ότι επιχειρεί στο Σουδάν, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχει καμιά σχέση με τις μάχες που μαίνονται στην πελώρια πάμφτωχη αφρικανική χώρα.

Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner διέψευσε χθες Τετάρτη ότι επιχειρεί στο Σουδάν, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχει καμιά σχέση με τις μάχες που μαίνονται στην πελώρια πάμφτωχη αφρικανική χώρα.

Τον Μάρτιο του 2022, δυτικοί διπλωμάτες στο Χαρτούμ κατηγορούσαν τη Wagner πως ενέχεται σε παράνομη εξόρυξη χρυσού στο Σουδάν, μεταξύ άλλων. Η ίδια και η στρατιωτική χούντα του Σουδάν το αρνήθηκαν.

«Λόγω του μεγάλου αριθμού ερωτημάτων από διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Σουδάν, τα περισσότερα από τα οποία είναι προκλητικά, κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν υπάρχει προσωπικό της Βάγκνερ στο Σουδάν για πάνω από δύο χρόνια», τόνισε η εταιρεία μισθοφόρων μέσω Telegram.

Η Wagner δεν έχει επαφή εδώ και πολύ καιρό ούτε με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της χούντας, ούτε με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), διαβεβαίωσε η ίδια.

Οι δυνάμεις των δύο στρατηγών ενεπλάκησαν σε ανοικτό πόλεμο από το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τη Wagner, δεν δραστηριοποιούνται στο Σουδάν ούτε εταιρείες στις οποίες έχει συμφέροντα ο ιδρυτής της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η σύγκρουση στη χώρα είναι εσωτερική της υπόθεση, έκρινε.

Επέστρεψαν στην πατρίδα τους 177 μέλη του στρατού της Αιγύπτου

Οι 177 αιγύπτιοι στρατιωτικοί που είχαν πέσει στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός, που πλέον έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΔΤΥ.

Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωνε πως «συντονίζει τις προσπάθειές του με διάφορες αρμόδιες σουδανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή όλων των στρατιωτικών στη χώρα».

Οι αιγύπτιοι στρατιωτικοί έφυγαν από τη Ντονγκόλα, στο βόρειο Σουδάν, για την πατρίδα τους, ανέφερε το γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ.

Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν για «κοινά γυμνάσια», σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κάιρο, όταν η αφρικανική χώρα βυθίστηκε στο χάος το Σάββατο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουδάν: Κατέρρευσε και πάλι η εκεχειρία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίδομα 2.700 δολαρίων τον μήνα στους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider