Greenpeace: «Σκοτώνετε το κλίμα, την τσέπη μας και το περιβάλλον» - Αυστηρό μήνυμα προς τους πολιτικούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Greenpeace: «Σκοτώνετε το κλίμα, την τσέπη μας και το περιβάλλον» - Αυστηρό μήνυμα προς τους πολιτικούς
Ακτιβίστριες και ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace υπενθύμισαν σε πολιτικούς την ευθύνη για κλιματική δράση.

«Σκοτώνετε το κλίμα, την τσέπη μας και το περιβάλλον». Αυτό ήταν το μήνυμα ακτιβιστών της Greenpeace έξω από το συνέδριο «Power & Gas Forum», στην πολιτιστική πρωτεύουσα 2023, Ελευσίνα, και σε διυλιστήριο της HelleniQ Energy - σημεία που, όπως αναφέρουν, αντανακλούν τη συνεχιζόμενη ζημιογόνα πολιτική στήριξης έργων ορυκτών καυσίμων που εντείνουν την κλιματική κρίση την ίδια ώρα που συμπολίτες μας σηκώνουν στην πλάτη τους το βάρος αυτών των επιλογών.

«Τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας οφείλουν να τοποθετηθούν με σαφήνεια και φιλοδοξία υπέρ των πολιτών και του περιβάλλοντος» σημειώνει συγκεκριμένα η Greenpeace, σε ανακοίνωσή της, καθώς ακτιβίστριες και ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου υπενθυμίζουν στους πολιτικούς την ευθύνη για κλιματική δράση.

«Σε περίοδο που η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται με πλήθος συμπολιτών μας να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και να θερμάνει ή να ψύξει επαρκώς την κατοικία του, η πολιτική επέκτασης της χρήσης ορυκτού αερίου συνεχίζεται απρόσκοπτα. Στο συνέδριο “Power & Gas Forum” στις 22 και 23 Μαρτίου πολιτικοί, υπεύθυνοι χάραξης ενεργειακής πολιτικής και στελέχη του λόμπι του ορυκτού αερίου συζήτησαν την εξέλιξη της αγοράς του αερίου στην Ελλάδα, εμμένοντας κατηγορηματικά στη χρήση του τα επόμενα 15-20 χρόνια. Τι και αν η εξάρτησή μας από το “φυσικό” αέριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη; Τι και αν η πολιτική στήριξης του αερίου και εκμετάλλευσης εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σημαίνει τεράστια οφέλη για τις εταιρείες εκμετάλλευσης-προμήθειας-μεταφοράς και δυσανάλογο κόστος για τους πολίτες, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα; Δυστυχώς όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν εσκεμμένως αναπάντητα από την εγχώρια βιομηχανία ορυκτών καυσίμων» αναφέρεται.

«Με την παρουσία μας στην Ελευσίνα, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 και την περιοχή των “Διυλιστηρίων” όπου βρεθήκαμε στις 27 Μαρτίου - στα διυλιστήρια μάλιστα η ειρηνική μας διαμαρτυρία διακόπηκε από την εταιρεία security - θέλουμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι η επέκταση της χρήσης ορυκτών καυσίμων δεν ευνοεί το τρίπτυχο “Άνθρωπος/Κοινωνία - Περιβάλλον(;) - Εργασία” αλλά αντιθέτως το υποσκάπτει με ορατό τον κίνδυνο να δημιουργήσει κι άλλες “Ελευσίνες”, δηλαδή περιοχές με άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους κατοίκους τους» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Την περασμένη εβδομάδα η επιστήμη, με την 6η Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC, εμμέσως πλην σαφώς μας είπε ότι η περιβαλλοντική ατζέντα πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα για τους πολιτικούς ώστε να πετύχουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων στο μισό μέχρι το 2030 και τον μηδενισμό τους το 2050. Πλέον, μιλάμε για ένα θέμα επιβίωσης αφού οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εντονότερες και συχνότερες από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ τα νοικοκυριά δεν έχουν τα απαραίτητα εργαλεία να αντεπεξέλθουν έχοντας πληγεί από απανωτές κρίσεις -οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή κοκ» τονίζει η Σάντυ Φαμελιάρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με την Greenpeace, διαδοχικές κυβερνήσεις και συνθέσεις της Βουλής έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως, διαιωνίζεται η επιδοματική πολιτική που προσφέρει πλασματική και πρόσκαιρη ανακούφιση σε μια μερίδα των πολιτών και τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να έχουν την πρωτιά στη συμμετοχή στο ενεργειακό σύστημα (>60%) και στην οικονομική στήριξη, με πολλά δισ. ευρώ να έχουν κατευθυνθεί και να συνεχίζουν να κατευθύνονται προς «βρώμικες» πηγές ενέργειας και όχι σε εμπροσθοβαρή μέτρα και έργα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποτελεσματική θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος. Επενδύσεις που μας κρατούν δέσμιους σε ακριβές, παρωχημένες και ρυπογόνες πηγές για δεκαετίες όπως τα περίπου 9 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως επιδοτήσεις για πετρέλαιο και αέριο την τελευταία δεκαετία, ο προϋπολογισμός κόστους για το ελληνικό μερίδιο κατασκευής των αγωγών EastMed και Poseidon στα 5 δισ. ευρώ και 2,87 δισ. ευρώ αντίστοιχα και το 1,3 δισ. ευρώ για να διπλασιαστεί το υφιστάμενο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), αποτελούν μόλις ορισμένα παραδείγματα.

«Η ώρα να αλλάξει αυτό ήταν χθες. Ως Greenpeace ζητάμε από τους πολιτικούς να συνεργαστούν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με φιλόδοξες αποφάσεις για επένδυση σε εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ, ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα, ταχεία και σταδιακή απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο και προστασία του περιβαλλοντικού κεκτημένου. Ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας μετά τις επερχόμενες εκλογές στις 21 Μαΐου, η διασφάλιση φιλόδοξων στόχων για όλα τα παραπάνω οφείλει και πρέπει να είναι υπερκομματική» διαμηνύει η Greenpeace.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider