Ν. Κεραμέως: Τα πανεπιστήμια κινούνται σε σημαντική ανοδική αναπτυξιακή τροχιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Κεραμέως: Τα πανεπιστήμια κινούνται σε σημαντική ανοδική αναπτυξιακή τροχιά
Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 102η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, υπό την προεδρία του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 102η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, υπό την προεδρία του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απευθυνόμενη στους πρυτάνεις των 24 ελληνικών πανεπιστημίων, έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων κατά την τελευταία τετραετία και ενημέρωσε μεταξύ άλλων, σχετικά με κανονιστικές πράξεις που δημοσιεύονται σχετικά με τα βιομηχανικά διδακτορικά και τους επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές.

«Κατά γενική ομολογία, τα πανεπιστήμιά μας - σε σχέση με το 2019 - πλέον έχουν περισσότερα χρήματα, περισσότερες θέσεις καθηγητών, μεγαλύτερη εξωστρέφεια, περισσότερες συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεως, είναι πολύ μεγαλύτερη η αποκέντρωση», είπε η κα. Κεραμέως μετά το πέρας της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχε.

«Συνολικά, τα πανεπιστήμιά μας κινούνται σε σημαντική ανοδική αναπτυξιακή τροχιά και το υπουργείο είναι εκεί για να τους στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια», επεσήμανε η υπουργός.

Στο καλό κλίμα μεταξύ των πρυτάνεων, αλλά και της Συνόδου με το υπουργείο Παιδείας, στάθηκε απο την πλευρά του ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και προεδρεύοντας της Συνόδου, Ανδρέας Φλώρος. «Υπάρχει διαρκής επικοινωνία στη βάση μιας εποικοδομητικής συζήτησης που μπορεί να βρει λύσεις», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η αύξηση της χρηματοδότησης είναι «αρκετά σημαντική» για να προχωρούν τα πανεπιστήμια «με μια προοπτική περισσότερο αναπτυξιακή και όχι διαχειριστική της καθημερινότητας». Επιπλέον, ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την υποστελέχωση και χαρακτήρισε «σημαντικές» τις ελλείψεις σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, που παραμένουν. Παράλληλα, σημείωσε οτι η Σύνοδος εκτιμά τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου στην επίλυση του ζητήματος και ζήτησε τη συνδρομή της για να δοθούν κίνητρα για φοιτητική στέγη στις τοπικές - κυρίως νησιωτικές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το ζήτημα της ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών, με την υπουργό να δηλώνει κάθετη ότι οποιαδήποτε δομή προκύψει, θα πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, και τους πρυτάνεις να ζητούν η σχολή να υπάγεται στα πανεπιστήμια που ήδη υπάρχουν.

Τέλος, παράλληλα με τις σημερινές εργασίες της Συνόδου, νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, δεκάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το δημαρχείο της πόλης, στο Μαράσλειο, με αφορμή την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου και της Συνόδου των Πρυτάνεων στο νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.