ΗΠΑ: Fed και FDIC εξετάζουν τη δημιουργία ειδικού ταμείου εγγύησης καταθέσεων προβληματικών τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Fed και FDIC εξετάζουν τη δημιουργία ειδικού ταμείου εγγύησης καταθέσεων προβληματικών τραπεζών
Ο φόβος του ντόμινο μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί αγοραστής για την SVB πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων ζυγίζουν σχέδιο που προβλέπει να δημιουργήσουν ειδικό ταμείο που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μετά την απρόσμενη για αρκετούς πτώχευση της Silicon Valley Bank, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg χθες Σάββατο.

Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού, σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλέστηκε πρόσωπα ενήμερα για τις συνομιλίες.

Το νέο σχήμα αποτελεί μέρος των σχεδιασμών για την αποτροπή της εξάπλωσης πανικού σχετικά με την υγεία τραπεζών επικεντρωμένων στις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, τις λεγόμενες startup.

Η κεντρική τράπεζα δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Η FDIC δεν απάντησε όταν της ζήτησε σχόλιο για τις πληροφορίες του Μπλούμπεργκ το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Τζο Μπάιντεν για την κατάρρευση της SVB και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η εξειδικευμένη τράπεζα κατέρρευσε όταν οι αποταμιευτές, που ανησυχούσαν για την υγεία της, έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οι μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων, που διήρκεσαν δυο ημέρες, κατέλαβαν εξαπίνης αρκετούς αναλυτές και τις αγορές. Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της εξέλιξης.

Σε αναζήτηση αγοραστή

Ορισμένα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου και επενδυτές εξέφρασαν αυξανόμενες ανησυχίες, ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ένα ντόμινο σε άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν έβρισκαν αγοραστή το Σαββατοκύριακο για να προστατεύσουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, Η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων (FDIC), προσπαθούσε να βρει μια άλλη τράπεζα το Σαββατοκύριακο που ήταν πρόθυμη να συγχωνευθεί με τη Silicon Valley Bank, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν επρόκειτο να υπάρξει συμφωνία.

Ορισμένα στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν μεγάλη για οποιαδήποτε τράπεζα και πιθανότατα θα απαιτούσε από τις ρυθμιστικές αρχές να δώσουν ειδικές εγγυήσεις και να προβούν σε παραχώρηση άλλων δικαιωμάτων για οποιονδήποτε αγοραστή.

Ανησυχία για τις περιφερειακές τράπεζες

Ορισμένοι αναλυτές και εξέχοντες επενδυτές προειδοποίησαν ότι χωρίς να έχει βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα, άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να δεχτούν πίεση εάν οι άνθρωποι ανησυχούν για τις καταθέσεις τους.

«Τα καλά νέα είναι ότι είναι απίθανο μια χρεοκοπία τύπου SVB να επεκταθεί στις μεγάλες τράπεζες», δήλωσε η εταιρεία παροχής κινδύνων και χρηματοοικονομικών συμβούλων Kroll.

Ωστόσο η Kroll εκφράζει την ανησυχία της για τις μικρές περιφερειακές τράπεζες, ιδιαίτερα αν οι πελάτες της SVB δεν λάβουν τις καταθέσεις τους στο σύνολο τους και υποστούν «κούρεμα».

Ο δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund Μπιλ Άκμαν είπε σε tweet το Σάββατο, ότι η αποτυχία προστασίας όλων των καταθετών θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσυρση ανασφάλιστων καταθέσεων και από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. «Αυτές οι αναλήψεις θα εξαντλήσουν τη ρευστότητα από τις κοινοτικές, περιφερειακές και άλλες τράπεζες και θα ξεκινήσουν την καταστροφή αυτών των σημαντικών ιδρυμάτων», προειδοποίησε ο Άκμαν.

Ο Κάιλ Μπας, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Hayman Capital Management, δήλωσε στο Reuters ότι η Fed έπρεπε να «κανονίσει έναν γάμο» για την SVB μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, πριν ανοίξουν οι αγορές στην Ασία.

«Και πρέπει να διαβεβαιώσουν τους καταθέτες ότι θα πληρωθούν πλήρως λόγω αυτής της συγχώνευσης και θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε ο Μπας.

Οι φόβοι για τις περιφερειακές τράπεζες είναι πολύ εύλογοι, καθώς την Παρασκευή οι μετοχές τους δέχθηκαν σκληρό πλήγμα. Ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών S&P 500 σημείωσε πτώση 4,3%, ανεβάζοντας την απώλειά του για την εβδομάδα στο 18%, τη χειρότερη εβδομάδα από το 2009.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Silicon Valley Bank: Ένα ακόμη «δέντρο» σε ένα ομιχλώδες «δάσος»;

Moody's: Είχε προειδοποιήσει την τράπεζα Silicon Valley Bank για τις ανησυχητικές εξελίξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider