Ιταλία: Τραγωδία σε ναυάγιο με μετανάστες- Τουλάχιστον 59 νεκροί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Τραγωδία σε ναυάγιο με μετανάστες- Τουλάχιστον 59 νεκροί
Ανάμεσα στα θύματα και 12 παιδιά, σύμφωνα με την υφυπουργός Εσωτερικών Βάντα Φέρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:30

Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στο οποίο επέβαιναν μετανάστες στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Καλαβρίας στην Ιταλία ανήλθε στους 59, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υφυπουργός Εσωτερικών Βάντα Φέρο.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, πρόσθεσε.

«Η τραγωδία αυτή πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνίες όλης της ΕΕ με τις χώρες αναχώρησης των μεταναστών. Πρέπει να αυξηθούν οι βοήθειες, με την επίγνωση ότι τα χρήματα δεν πρέπει να δίνονται σε δικτάτορες ή σε όποιον δεν τα χρησιμοποιεί υπέρ της ανάπτυξης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταϊάνι.

«Πρέπει να γίνουν συμφωνίες για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις, και αυτό δεν προϋποθέτει μόνο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων των χωρών αυτών. Ελπίζω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για ένα ιταλικό νάζι», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, στην νέα αυτή τραγωδία των «απελπισμένων της θάλασσας», κοντά στην πόλη του Κρότωνα, έχασαν την ζωή τους πολλά ανήλικα, και ένα νεογέννητο παιδί.

Οι πρώτες βοήθειες σε μετανάστες και πρόσφυγες (με καταγωγή, κυρίως, από Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν) παρασχέθηκαν από την ιταλική οικονομική αστυνομία, η οποία διέσωσε πενήντα ανθρώπους. Τα ταχύπλοά της συνεχίζουν τις έρευνες, σε αναζήτηση τυχόν επιζώντων, ενώ στους διασωθέντες παρέχεται ιατρική φροντίδα από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

Εγκληματική πράξη

Η ιταλική κυβέρνηση, σε ανακοινωθέν της, αναφέρεται στο τραγικό ναυάγιο μεταναστών και προσφύγων που σημειώθηκε σε λίγα μέτρα απόσταση από τις ακτές της Καλαβρίας, με προσωρινό απολογισμό πάνω από σαράντα νεκρών και ογδόντα διασωθέντων. Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση Μελόνι, στο ανακοινωθέν της υπογραμμίζει:

«Αποτελεί εγκληματική πράξη το να χρησιμοποιείται μια βάρκα μόλις 2 μέτρων, με επιβαίνοντες που άγγιζαν τους 200 και κακές καιρικές συνθήκες. Είναι απάνθρωπο το να ανταλλάσσεται η ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών με την τιμή του "εισιτηρίου" που πλήρωσαν, με την ψεύτικη προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού. Η κυβέρνησή μας καταβάλει προσπάθεια με στόχο να μπλοκάρουν οι αναχωρήσεις -και μαζί με αυτές, οι συγκεκριμένες τραγωδίες- και θα συνεχίσει να το κάνει, απαιτώντας, κατ΄αρχήν, την μέγιστη δυνατή συνεργασία από τις χώρες καταγωγής και αναχώρησης. Όσοι προσπαθούν σήμερα να εκμεταλλευθούν, υστερόβουλα, τους νεκρούς αυτούς, δεν χρήζουν σχόλιου. Από την στιγμή, δε, που στο παρελθόν είχαν εκθειάσει την αυταπάτη μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider