EMA: Προς ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού η Ευρώπη - Παρόμοιος με της γρίπης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EMA: Προς ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού η Ευρώπη - Παρόμοιος με της γρίπης
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής εμβολιασμών του EMA, Μάρκο Καβαλέρι.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εκτιμά πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορονοϊού θα γίνεται σε ετήσιο επίπεδο, παρόμοιος με αυτόν κατά της γρίπης.

Ο επικεφαλής εμβολιασμών του EMA, Μάρκο Καβαλέρι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως παρ' όλο που ο Covid-19 δεν συμπεριφέρεται ακόμα με τον τρόπο που δρουν οι εποχιακοί ιοί κατά τους χειμερινούς μήνες, «αυτή φαίνεται πως είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει», μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε πως η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη σε σχέση με τον κορονοϊό βελτιώνεται,προσθέτοντας ότι υπάρχει μείωση των μολύνσεων, των νοσηλειών και των θανάτων. Ωστόσο υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η στενή παρακολούθηση της κατάστασης.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, η νόσος εξακολουθεί να δημιουργεί σχετικό βάρος στα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και εστίασε στην χαμηλή λήψη ενισχυτικών δόσεων εμβολίων από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και πάνω.

Ο κ. Καβαλέρι συμπλήρωσε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, στις οποίες υπάρχει υψηλή κυκλοφορία του ιού κι αυτό σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας. Όσον αφορά στην υποπαραλλαγή ΧΒΒ1.5, o επισήμανε ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, αλλά προς το παρόν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ. Ωστόσο, όπως είπε αναμένεται να κυριαρχήσει στην ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως προ μερικών εβδομάδων Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τάχθηκε υπέρ του ετήσιο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Επιτροπή του FDA υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει αποκλειστικά και μόνο ένα εμβόλιο, που να συνδυάζει διαφορετικούς συνδυασμούς στελεχών του SARS-CoV-2. Μερικοί ειδικοί σημειώνουν τους ενδοιασμούς τους σχετικά με την επάρκεια δεδομένων για τη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά θα πρόκειται σίγουρα για μια συνεχή διαδικασία αναθεώρησης με βάση τα νέα δεδομένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και επί εποχής Όμικρον, ιδίως στους ανεμβολίαστους

gazzetta
gazzetta reader insider insider