FT για Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι συνέβη στις «μυστικές συναντήσεις» Μητσοτάκη - Όσμπορν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT για Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι συνέβη στις «μυστικές συναντήσεις» Μητσοτάκη - Όσμπορν
Εκτενές άρθρο για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δημοσιεύουν οι Financial Times, κάνοντας μνεία σε «μυστικές» συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτ Όσμπορν. 

Εκτενές άρθρο για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δημοσιεύει η εφημερίδα «Financial Times», κάνοντας μνεία σε «μυστικές» συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτ Όσμπορν, αλλά και αναλύοντας την ελληνική και βρετανική - αντίστοιχα - θέση επί του ζητήματος.

«Είναι το πάθος μου» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Όσμπορν στο ξενοδοχείο Berkeley τον Νοέμβριο του 2021. «Το ήθελα πάρα πολύ, από την πρώτη φορά που είδα τη Ζωφόρο, όταν ήμουν περίπου 18 ετών και επισκέφθηκα το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό που με σόκαρε και με εξόργισε ήταν ότι το μνημείο ήταν σπασμένο. Είναι σαν να έχεις πάρει τη Μόνα Λίζα και να την έχεις κόψει στη μέση» σημείωσε.

«Ο Όσμπορν άκουγε προσεχτικά» αναφέρει το δημοσίευμα. «Κανένας δεν έχει προσπαθήσει για πάντα» είπε σε συναδέλφους του. Παράλληλα, τόνισε ότι υπήρξε «εμπιστοσύνη και σεβασμός».

Ο Όσμπορν αρνήθηκε να μιλήσει δημόσια για τις συζητήσεις με τον Μητσοτάκη, υπό τον φόβο ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού, εν όψει εκλογών. Εντούτοις, συνάδελφοί του μετέφεραν την εκτίμησή του ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

Σύμφωνα με τους FT, η πρόταση του Όσμπορν περιλαμβάνει σειρά στρατηγικών για να γεφυρωθεί το χάσμα, μεταξύ των οποίων και ανταλλαγή. Θα υπήρχε όμως πρόβλημα για τον Μητσοτάκη να δεχθεί τον δανεισμό «αυτού που θεωρείται ελληνική περιουσία», ενώ ένα ακόμα θέμα ήταν εάν οι Έλληνες θα τα επέστρεφαν στο τέλος της περιόδου του δανεισμού, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται και σε μία δεύτερη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Όσμπορν, στα τέλη του 2022, οπότε ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θέλει τη μόνιμη επιστροφή της Ζωφόρου.

«Και οι δύο θεωρούν ότι είναι πιθανή μια συμφωνία» σημειώνεται επίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεταναστευτικό: «Αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» προωθούν οι 27 της ΕΕ - «Υιοθετούνται ελληνικές θέσεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider