Τουρκία - Συρία: Πάνω από 21.600 οι νεκροί από τον σεισμό - Απόγνωση και θρήνος, σβήνουν οι ελπίδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία - Συρία: Πάνω από 21.600 οι νεκροί από τον σεισμό - Απόγνωση και θρήνος, σβήνουν οι ελπίδες
Πηγή: Associated Press
Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια, μετά τον διπλό φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ενώ ο αριθμός των νεκρών ολοένα και να αυξάνεται.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια, μετά τον διπλό φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ενώ ο αριθμός των νεκρών ολοένα και να αυξάνεται, έχοντας ξεπεράσει πλέον τον τραγικό απολογισμό του 1999 όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στη βορειοδυτική Τουρκία, με τον εφιάλτη να έχει επιστρέψει.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς των 7,8 Ρίχτερ και 7,5 Ρίχτερ, ξεπερνά τους 21.600, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Στην Τουρκία, πέρα από τον θρήνο, τον πόνο και την απόγνωση, κυριαρχεί και η οργή, καθώς οι σεισμόπληκτοι, λίγα 24ωρα μετά την καταστροφική επέλαση του Εγκέλαδου, επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ανεπαρκείς υποδομές, μιλώντας παράλληλα για καθυστερημένη ανταπόκριση, θέτοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο στόχαστρο της κριτικής.

Καθώς ο «αγώνας» των διασωστών στα χαλάσματα συνεχίζεται και με χιλιάδες σεισμόπληκτους να βρίσκονται στον δρόμο και επί της ουσίας, στο έλεος της κακοκαιρίας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε χθες ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που δυσχεραίνει το έργο των σωστικών ομάδων είναι η έλλειψη βενζίνης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει τη χρήση αποθεμάτων του στρατού, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε, εν τω μεταξύ, ότι κάθε σπίτι που κατέρρευσε θα ανοικοδομηθεί εντός ενός έτους, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα δωρίσει 10.000 τουρκικές λίρες (531 δολάρια) σε κάθε άτομο που επλήγη από τους σεισμούς.

Στην Τουρκία, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι διασώστες εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο «παράθυρο» των 72 πρώτων ωρών μετά τον σεισμό.

Έπειτα από πολλές ημέρες αναμονής, οι 130 διασώστες που έχει στείλει το Κατάρ κατάφεραν χθες να ανασύρουν από τα χαλάσματα στη Νουρνταγκί, μια πόλη 40.000 κατοίκων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα 12χρονο αγόρι ζωντανό.

Εκατοντάδες διασώστες από πολλές χώρες επίσης αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Στην Αντιόχεια, μια πόλη κατεστραμμένη από τον σεισμό, έφτασαν περίπου 30 ανθρακωρύχοι αφού διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα για να συνδράμουν τους διασώστες, εξοπλισμένοι με φτυάρια, βαριές, τσάπες και σιδηροπρίονα.

«Είμαστε βαθιά πληγωμένοι που κανείς δεν μας στήριξε» κατήγγειλε ο Χακάν Τανριβερντί, κάτοικος της Αντιγιαμάν, μιας πόλης στη νότια Τουρκία.

«Δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό» δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση, υπογράμμισε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Από τους σεισμούς, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι», ενώ ελλοχεύει και ο φόβος για το ξέσπασμα μιας υγειονομικής κρίσης.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει επανεμφανιστεί στη Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Photo @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Έως και 4 δισ. δολ. ή και πιο πάνω οι ζημίες από τον σεισμό σε Τουρκία - Συρία

Ο οικονομικός αντίκτυπος των σεισμών στην Τουρκία - Κόστος αρκετών δισ. δολαρίων από τις καταστροφές

gazzetta
gazzetta reader insider insider