Τουρκία - Σεισμός: Η Ουκρανία στέλνει ομάδα 87 διασωστών - Βοήθεια και από τη Βουλγαρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία - Σεισμός: Η Ουκρανία στέλνει ομάδα 87 διασωστών - Βοήθεια και από τη Βουλγαρία
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή ομάδας με 87 διασώστες στην Τουρκία για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού που έπληξε επίσης τη Συρία και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή ομάδας με 87 διασώστες στην Τουρκία για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού που έπληξε επίσης τη Συρία και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων.

«Το υπουργείο Εσωτερικών και η Υπηρεσία Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στέλνουν στην Τουρκία μια ομάδα έρευνας και διάσωσης που αποτελείται από 87 άτομα», μεταξύ των οποίων 10 πιλότοι αεροσκαφών και οδηγοί οχημάτων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον ιστότοπό της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη «φρικτή τραγωδία που έπληξε τον τουρκικό λαό».

«Τον ενημέρωσα για την απόφαση να στείλουμε μια ομάδα διασωστών και εξοπλισμό από την Ουκρανία στην Τουρκία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών» του σεισμού, πρόσθεσε στο Telegram.

«Οι Ουκρανοί ειδικοί έχουν σχετική εμπειρία προκειμένου να υπερβούν τις συνέπειες φυσικών καταστροφών και θα φθάσουν στις πληγείσες περιοχές μόλις είναι δυνατό» συνέχισε.

Η Τουρκία, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, προσπαθεί να εμφανίζεται ως μεσολαβητής από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Άγκυρα, αν και παρέχει όπλα στο Κίεβο, προτείνει τακτικά τη διαμεσολάβησή της στους δύο εμπολέμους. Έπαιξε κυρίως ρόλο σε μια ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και στην επίτευξη, τον Ιούλιο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μιας συμφωνίας που επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Βοσπόρου.

Αντίθετα, η Ουκρανία δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο βοήθειας στη Συρία, καθώς η κυβέρνηση της Δαμασκού είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας, που διαθέτει στρατιωτικές βάσεις εκεί.

Βούλγαροι ειδικοί στην ορεινή διάσωση μαζί με σκυλιά φθάνουν στην Τουρκία

Βούλγαροι ειδικοί στην ορεινή διάσωση και σκυλιά που πήγαν στην Τουρκία έχουν όλα όσα χρειάζονται για μια πενθήμερη αυτόνομη διαμονή, αλλά θα παραμείνουν περισσότερο αν χρειαστεί. Αυτό δήλωσε στο BTA ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης Εμίλ Νέσεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες αργά τη νύχτα στη 1.45, οι διασώστες και τα σκυλιά έφτασαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα της Τουρκίας. Επί του παρόντος θα παραμείνουν στην περιοχή των Αδάνων αλλά θα μετακινηθούν αν χρειαστεί. Θα συζητηθεί περαιτέρω εάν υπάρχει ανάγκη να παραμείνουν περισσότερο στην περιοχή του σεισμού.

Τα τηλέφωνά τους θα είναι κλειστά λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται και θα υπάρχει επικοινωνία μαζί τους μόνο εάν χρειαστεί, τόνισε ο Νέσεφ. Οι διασώστες έχουν ραδιοεπικοινωνία μεταξύ τους, πρόσθεσε. Έχουν αναπτυχθεί 12 ειδικοί στην ορεινή διάσωση μαζί με πέντε σκυλιά. Η φροντίδα των σκύλων θα παρέχεται μόνο από τους Βούλγαρους διασώστες.

Μια άλλη ομάδα με 27 μέλη της Εθνικής Ένωσης Εθελοντών στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας αναχωρεί για τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Τουρκία, δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας Γκεόργκι Βλάϊκοφ στο BTA. Περίπου 15 άνθρωποι θα αναχωρήσουν από το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) ενώ οι υπόλοιποι είναι από τη Σόφια και άλλες πόλεις της χώρας.

Η ομάδα αποτελείται από εθελοντές των οργανώσεων Cave Rescue Bulgaria, μονάδα Mayday, Plovdiv 11 και Emergency Rescue - Plovdiv. Κάποιοι συνάδελφοι έχουν εμπειρία, άλλοι είναι εκπαιδευμένοι και έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών για καταστάσεις σεισμού, εξήγησε ο Βλάϊκοφ, ο οποίος είναι γιατρός. Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας υπάρχουν γιατροί και αρκετοί ειδικοί σε διάφορους τομείς και είναι ηλικίας από 20 έως 50 ετών.

«Όλοι είδαμε φωτογραφίες και βίντεο, υπάρχουν πολλά κατεστραμμένα κτίρια, πολλοί αγνοούμενοι και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα με την ώρα», είπε ο εθελοντής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι περίπλοκη γιατί κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει στη Συρία.

«Θα πάμε εκεί για να κάνουμε αυτό για το οποίο εκπαιδευόμαστε τόσα χρόνια», σχολίασε ο Βλάϊκοφ.

Οι εθελοντές είναι προετοιμασμένοι για ακραίες χειμερινές συνθήκες. «Θα δουλέψουμε σε 24ωρες βάρδιες, γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος σε περιπτώσεις όπως αυτή», πρόσθεσε ο εθελοντής.

Η ομάδα αναχωρεί από τη Φιλιππούπολη σήμερα, 7 Φεβρουαρίου. Θα ταξιδέψει με τέσσερα λεωφορεία και δύο τζιπ εκτός δρόμου. Η ομάδα έχει αρκετό ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες, εξοπλισμό διάσωσης, ένα παραβολικό μικρόφωνο για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από ερείπια των κτιρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες χώρες στέλνουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία

Τουρκία - Σεισμός: Σχεδόν 8.000 νεκροί, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες

Συρία: Τουλάχιστον 1.712 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό - Χιλιάδες οι τραυματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider