Τουρκία - Σεισμός: Σχεδόν 8.000 νεκροί, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία - Σεισμός: Σχεδόν 8.000 νεκροί, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες
Παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6.376 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Τελευταία ενημέρωση: 23.55

Παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 7.266 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση 48 ωρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε απόψε σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). =

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Διαβάστε ακόμα: Η ΕΜΑΚ ανέσυρε ζωντανό 6χρονο κορίτσι από τα ερείπια στο Χατάι

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες η Τουρκία

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερτνογάν, δήλωσε πως θέτει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 περιφέρειες της χώρας για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με τις γενικές εκλογές στη χώρα να έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου. Ακόμα, είπε πως πάνω από 70 χώρες έχουν προσφέρει την αποστολή βοήθειας στην Τουρκία.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γιάννης Οικονόμου είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν χθες το απόγευμα και του εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική καταστροφή από του σεισμούς στη γειτονική χώρα. Υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στον πρόεδρο Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, επαναλαμβάνοντας την «ετοιμότητα» της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε, ότι ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια που παρέχει η χώρα μας».

Στο επίκεντρο των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων βρίσκεται η ένταση των προσπαθειών για τον εντοπισμό επιζώντων, με τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί τα κτήρια και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν να θέτουν μεγάλα εμπόδια στο έργο των αρχών.

Παράλληλα, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται αμείωτη, με 312 μετασεισμούς διάφορων μεγεθών να έχουν καταγραφεί από το ξημερώματα της Δευτέρας στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ είπε μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.

Σύμφωνα με την AFAD οι σεισμοί έχουν επηρεάσει άμεσα πάνω από 13,5 εκατ. άτομα στη χώρα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 24.443 διασώστες, 10 πλοία και 50 αεροσκάφη για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από τα συντρίμμια των κτηρίων και την απομάκρυνση τους από τις ζώνες καταστροφών.

Αιχμές για μεγάλες ελλείψεις από τους διασώστες

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.

Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

Οι διασώστες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 5.000 σήμερα το πρωί.

Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.

Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.

Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.

Στη Συρία

Τουλάχιστον 1.712 είναι οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες στη Συρία από τις φονικές δονήσεις και τους μετασεισμούς που είχαν επίκεντρο στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 812 και οι τραυματίες 1.449.

Σύμφωνα εξάλλου με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 900 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι «θα αυξηθούν δραματικά», προειδοποίησε η οργάνωση.

Ανησυχία ΠΟΥ για την έλλειψη πληροφοριών

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε.

23 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί στην Τουρκία και τη Συρία

Η Άντελαϊντ Μάρσανγκ, η αξιωματούχος του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, όμως από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, εντοπίζονται οι κύριες ανάγκες που δεν μπορεί να απαντηθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα, καθώς η χώρα ήταν ήδη αντιμέτωπη με χρόνια ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του εμφυλίου πολέμου, καθώς και με ένα ξέσπασμα χολέρας.

«Είναι μια κρίση επιπλέον των πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε η Μάρσανγκ κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη.

«Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, πολύπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται», πρόσθεσε.

Η ίδια είπε ότι περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίου παιδιών, είναι πιθανό να είναι εκτεθειμένοι στις δύο χώρες μετά το σεισμό και τους μετασεισμούς, που μετέτρεψαν χιλιάδες κτίρια σε ερείπια.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων ιατρικών κιτ για χειρουργικές επεμβάσεις και την αντιμετώπιση τραυμάτων, και ενεργοποιώντας ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Φόβοι για χιλιάδες νεκρά παιδιά

Η UNICEF του ΟΗΕ ανέφερε πως οι σεισμοί στις δύο χώρες ενδέχεται να έχουν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά.

«Ακόμα εκτιμούμε το πλήρη εύρος της καταστροφής, αλλά πιστεύουμε πως χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί. Πολλά περισσότερα έχουν τραυματιστεί και πολλά σπίτια έχουν πληγεί ή καταστραφεί.

Φοβόμαστε πως τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην καταστροφή και πως πολλές ζωές κινδυνεύουν» τονίζει -μεταξύ άλλων- η UNICEF σε σχετική ανακοίνωση.

Η βοήθεια της ΕΕ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Τουρκία, 19 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία) μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν προσφέρει ομάδες έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και τις τουρκικές αρχές.

Συγκεκριμένα, 25 ομάδες έρευνας και διάσωσης κατευθύνονται στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο στην Τουρκία για να βοηθήσουν τους πρώτους διασώστες, και 11 από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη φτάσει. Επιπλέον 2 ιατρικές ομάδες έχουν σταλεί μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα που έχουν πληγεί. Συνολικά, 1.185 διασώστες και 79 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συγκέντρωσε επίσης μια Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από εμπειρογνώμονες από 11 κράτη μέλη που αναπτύχθηκαν αμέσως στην Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τη Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της επί τόπου και χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας επίσης υποστήριξη νερού και αποχέτευσης και διανέμοντας κουβέρτες και είδη υγιεινής στις πληγείσες περιοχές. Αξιολογούν επίσης το επίπεδο των ζημιών και των αναγκών στη Συρία μετά τον χθεσινό σεισμό για να προσαρμόσουν την αντίδρασή τους.

Η ΕΕ εξετάζει όλες τις βιώσιμες επιλογές για την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων εντός της Συρίας για την υποστήριξη των πληγέντων πληθυσμών.

Η Συρία δεν έχει ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπάλας Ουϊβάρι ανέφερε ότι υπάρχει νομική δυνατότητα το αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού να γίνει μέσω του ΟΗΕ για λογαριασμό της χώρας, όμως προς το παρόν δεν έχει ακόμα φτάσει ανάλογο αίτημα στην ΕΕ.

Πηγή φωτό: Getty Images, Associated Press

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Στην πιο κατεστραμμένη από το σεισμό επαρχία Χατάι δεν έχουν ακόμα σταλεί διασώστες

Οικονόμου: Η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη και ήδη παράσχει βοήθεια στην Τουρκία για τα θύματα των σεισμών

ΠΟΥ: Ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, επείγει βοήθεια - 23 εκατομμύρια Τούρκοι και Σύροι επλήγησαν στο σεισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider