Κατ. Σακελλαροπούλου: Το παρελθόν του Ολοκαυτώματος μας αφορά όλους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατ. Σακελλαροπούλου: Το παρελθόν του Ολοκαυτώματος μας αφορά όλους
«Το παρελθόν του Ολοκαυτώματος μας αφορά όλους. Η γνώση και η συνεχής υπενθύμιση της ναζιστικής θηριωδίας είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την αφύπνιση του κακού» τονίζει με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο.

«Το παρελθόν του Ολοκαυτώματος μας αφορά όλους. Η γνώση και η συνεχής υπενθύμιση της ναζιστικής θηριωδίας είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την αφύπνιση του κακού» τονίζει με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο.

Όπως επισημαίνει, «το σύνθημα της σημερινής ημέρας "Ποτέ Ξανά" μας καλεί σε ενεργή και διαρκή αντιπαράθεση με τον φασισμό, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό. Να μην εφησυχάζουμε, να μην σιωπούμε, αλλά να περιφρουρούμε ακοίμητα τις θεμελιώδεις μας αξίες, μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση της ρητορικής του μίσους».

Ειδικότερα κατά την ανάρτησή της στο facebook, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, θυμόμαστε το πλέον οδυνηρό και αποτρόπαιο έγκλημα, που συγκλόνισε με την ωμότητά του την ανθρωπότητα: τη συστηματική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων, μια τρομακτική σε έκταση και βιαιότητα γενοκτονία, αλλά και την εξολόθρευση όσων η νοσηρή ναζιστική ιδεολογία θεωρούσε φυλετικούς, πολιτισμικούς, ή ιδεολογικούς εχθρούς (Ρομά, ομοφυλόφιλους, πολιτικούς αντιπάλους, ανάπηρους ή αποσυνάγωγους εν γένει) στα οργανωμένα κολαστήρια των λάγκερ κι έξω απ' αυτά, σε επιχειρήσεις μαζικών εκτελέσεων σε μεγάλη έκταση. Θυμόμαστε με φρίκη μια κεντρικά σχεδιασμένη και ανατριχιαστικά οργανωμένη γενοκτονία, που κηλίδωσε ανεξίτηλα τον 20ό αιώνα και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα τις έννοιες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας.

Τιμάμε παράλληλα την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που μεταφέρθηκαν βίαια στα στρατόπεδα του θανάτου, ενώ οι συναγωγές, τα σπίτια και οι περιουσίες τους λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Η μνήμη τους παραμένει οδυνηρή και παρούσα στις συνειδήσεις μας.

Το παρελθόν του Ολοκαυτώματος μας αφορά όλους. Η γνώση και η συνεχής υπενθύμιση της ναζιστικής θηριωδίας είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την αφύπνιση του κακού. Το σύνθημα της σημερινής ημέρας "Ποτέ Ξανά" μας καλεί σε ενεργή και διαρκή αντιπαράθεση με τον φασισμό, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό. Να μην εφησυχάζουμε, να μη σιωπούμε, αλλά να περιφρουρούμε ακοίμητα τις θεμελιώδεις μας αξίες, μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση της ρητορικής του μίσους».

Μήνυμα Ν. Δένδια

«Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: Ελάχιστο χρέος μας σήμερα, στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, να μην ξεχάσουμε, ποτέ,τη μεθοδικά οργανωμένη Γενοκτονία από τους Ναζί», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνοδεύει και με μια φωτογραφία από το μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

Οικονόμου: Αποτρόπαιο έγκλημα και στίγμα στην Ιστορία

Για "αποτρόπαιο έγκλημα και στίγμα στην Ιστορία" κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

«Το Ολοκαύτωμα -η συστηματική κρατικά σχεδιασμένη δίωξη και εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί- συνιστά ασύγκριτο αποτρόπαιο έγκλημα και στίγμα στην Ιστορία. Οφείλουμε να θυμόμαστε και να μην μένουμε πότε σιωπηλοί μπροστά στο ριζικό κακό», αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Δήμος Αθηναίων: Συμβολική φωταγώγηση του δημαρχείου

Ο Δήμος Αθηναίων τιμά και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, με την συμβολική φωταγώγηση του δημαρχείου και τη διπλή υπαίθρια φωτογραφική έκθεση-αφιέρωμα στις ελληνο-εβραϊκές κοινότητες.

Ένα ψηφιακό κερί, θα φωτίσει απόψε το δημαρχείο Αθηνών, σηματοδοτώντας ότι η Αθήνα δεν ξεχνά.

Δεν ξεχνά ότι εβραϊκές κοινότητες υπήρχαν στην Ελλάδα από τα προχριστιανικά χρόνια, και στην πορεία του χρόνου ο πληθυσμός αυξήθηκε φτάνοντας τις 100.000 ανθρώπους, ενσωματωμένους στον ελληνικό πολιτισμό. Όπως αναφέρει το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, οι απώλειες την περίοδο της Κατοχής ξεπέρασαν το 85% του προπολεμικού εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδος, από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης.

Το ψηφιακό αυτό κερί που θα ανάψει στο δημαρχείο, είναι το σύμβολο της διεθνούς καμπάνιας #WeRemember, και υλοποιήθηκε στην Αθήνα από το Athens Digital Arts Festival (ADAF).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ο Πούτιν κατηγορεί «τους νεοναζί στην Ουκρανία» για εγκλήματα εναντίον αμάχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider