Κύπρος: Τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ν. Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του ΠτΔ - «Περηφάνια αλλά και απογοήτευση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύπρος: Τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ν. Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του ΠτΔ - «Περηφάνια αλλά και απογοήτευση»
Στα επιτεύγματα που σημειώθηκαν επί διακυβέρνησής του, αναφέρεται ο απερχόμενος Κύπριος πρόεδρος.

Στα επιτεύγματα που σημειώθηκαν επί διακυβέρνησής του, το εθνικό σχέδιο «Η Κύπρος-Το Αύριο», το Κυπριακό, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και σειρά μείζονος σημασίας ζητημάτων για την Κύπρο αναφέρεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, το τελευταίο του υπό την ιδιότητα του ΠτΔ, ο κος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως αισθάνεται περήφανος που παραδίδει ένα κράτος οικονομικά εύρωστο και ισχυρό, αλλά και αποτελεσματικό στη στήριξη των ευάλωτων, ωστόσο εκφράζει την απογοήτευσή του για τη μη λύση του Κυπριακού: Τη μη επίτευξη ενός από τα οράματα, όπως λέει, που τον οδήγησαν στην ενεργό εμπλοκή στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Δεν παραλείπει, δε, να αναφερθεί στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο διάδοχός του.

Ακολουθεί το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη:

''Ιδιαίτερα είναι τα αισθήματα που με διακατέχουν απευθυνόμενος σε σας αγαπημένες και αγαπημένοι μου συμπολίτες.

Το σημερινό είναι το τελευταίο εορταστικό διάγγελμα που σας απευθύνω υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ύπατο αξίωμα της χώρας που εσείς μου δώσατε δύο φορές την τιμητική εντολή να υπηρετήσω.

Μια εντολή που με την εμπιστοσύνη, την υπομονή και επιμονή που επιδείξατε, επέτρεψε στην Κυβέρνησή μου με επιτυχία να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε.

Γι' αυτό, και προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να σας εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου, αλλά και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και αγάπη που τρέφω για την καθεμία και για τον καθένα από σας.

Αγαπημένες και αγαπημένοι συμπολίτες,

Την τελευταία δεκαετία βιώσαμε μια σειρά οικονομικών και άλλων κρίσεων.

Με την ανάληψη της εξουσίας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους.

Με τόλμη πήραμε οδυνηρές αποφάσεις ευθύνης που οδήγησαν και με τις δικές σας θυσίες, σε μια επιτυχή διαχείριση, επιτρέποντας στη χώρα να βγει από το μνημόνιο ενωρίτερα από ό,τι κάποιοι προέβλεπαν, να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης, να ανακτά την επενδυτική της βαθμίδα, να μειώνει την ανεργία, να αποκαθιστά δικαιώματα εργαζομένων, να ενισχύει την επιδοματική πολιτική προς όφελος των ευάλωτων ομάδων.

Αποτέλεσμα της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κυπριακής οικονομίας, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα και με έργα που χρόνιζαν για δεκαετίες, αλλά το σημαντικότερο, η δυνατότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές συνέπειες και επιπτώσεις από την πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα το 2020.

Αρκούμαι να αναφέρω πως για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, η Κυβέρνηση διέθεσε, από τα δημόσια ταμεία, 3,5 δις. ευρώ, ενώ χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λειτουργών υγείας, προς τους οποίους για άλλη μια φορά εκφράζω την ευγνωμοσύνη όλων μας, και βεβαίως την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, η Κύπρος κατατάσσεται παγκόσμια δεύτερη σε ελάχιστους αριθμούς θανάτων και από τις πλέον αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δυστυχώς, την παγκόσμια δοκιμασία Υγείας ακολούθησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα πέραν των πληθωριστικών τάσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, να έχουμε και τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις που δικαιολογημένα επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σωρείας άλλων κρατών εναντίον της Ρωσίας.

Αποτέλεσμα τούτου η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι συνακόλουθες επιπτώσεις σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν ύφεση αντί ανάπτυξης για τον χρόνο που υποδεχόμαστε.

Παρά ταύτα και παρά τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες που καταγράφονται σε παγκόσμια κλίμακα, η μικρή μας πατρίδα κατόρθωσε με επιτυχία να τις διαχειριστεί καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης 6% για το έτος 2022, διπλάσιους δηλαδή του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ για το 2023 που θεωρείται για τις πλείστες όσες των χωρών, χρόνος ύφεσης, η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 3-3.5%.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός του 2023 παρά τις αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζει πλεονάσματα, ενώ η ανεργία που σήμερα είναι στο 6.8% αναμένεται να κυμανθεί τα επόμενα δύο χρόνια σε ποσοστό πλήρους απασχόλησης.

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Νιώθω πραγματικά ιδιαίτερα περήφανος γιατί στο τέλος της θητείας μου θα παραδώσω ένα κράτος:

(α)Οικονομικά εύρωστο και ισχυρό.

(β)Αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και προστασία των ευάλωτων, με κατοχυρωμένο το ελάχιστο εισόδημα, εγγυημένο τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας, ενώ με σωρεία άλλων μέτρων θεμελιώσαμε ένα πραγματικά κράτος πρόνοιας.

(γ)Ένα κράτος που διαθέτει επιτέλους ένα σύστημα υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

(δ)Με μια ανασυγκροτημένη δομή διοίκησης μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

(ε)Ένα κράτος που διαθέτει ένα νέο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης αλλά και αυστηρούς μηχανισμούς πάταξης της διαφθοράς.

(στ)Με έργα ανάπτυξης που αναγέννησαν και αναμόρφωσαν το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων.

(ζ) Με σύγχρονη αμυντική θωράκιση, με τις υψηλότερες δαπάνες των τελευταίων δεκαετιών.

(η)Με μια πολυεπίπεδη και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, αναβαθμίζοντας, αλλά και θωρακίζοντας την κρατική μας οντότητα, καθιστώντας την Κύπρο μας πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης για την περιοχή και όχι μόνο.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Παρά το γεγονός πως περιορίστηκα στα ελάχιστα, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο κληροδότημα που αφήνουμε ως Κυβέρνηση και που δεν είναι άλλο από το εθνικό σχέδιο «Η Κύπρος-Το Αύριο», ένα σχέδιο που προβλέπει την υλοποίηση 58 επιπλέον μεταρρυθμιστικών και 75 επενδυτικών δράσεων, με οικονομικό αντίκτυπο πέραν των 4.4 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη συνακόλουθη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Αγαπημένες συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Θα ήμουν πραγματικά ευτυχέστερος αν με το σημερινό διάγγελμα μιλούσα σαν Πρόεδρος μιας επανενωμένης πατρίδας, χωρίς στρατούς κατοχής, εγγυήσεις και αναχρονιστικά δικαιώματα επεμβάσεων.

Αν μιλούσα σαν Πρόεδρος ενός λειτουργικού Κράτους και απόλυτα εναρμονισμένου με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα διασφάλιζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Που θα έδιδαν το δικαίωμα στην ελπίδα για προκοπή και συνδημιουργία.

Που δεν θα μιλούσαμε για βορρά και νότο, αλλά για την Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της κάθε μιας των κοινοτήτων, με βάση τα Ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Δυστυχώς, παρά την αποφασιστικότητα, τις δημιουργικές προτάσεις για αντιμετώπιση των ανησυχιών της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων, οι προσπάθειες απέτυχαν σαν αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπως αυτή καταγράφηκε στην ιστορική Σύνοδο του Κραν Μοντανά τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017.

Και είναι πραγματικά με ιδιαίτερη λύπη που αποχωρώντας καταγράφω την απογοήτευση μου για τη μη επίτευξη ενός από τα οράματα που με οδήγησαν στην ενεργό εμπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Με την έλευση του νέου χρόνου και παρά τις επιτυχίες που καταγράψαμε, οι εξωγενείς κρίσεις, αλλά και η χαίνουσα πληγή του Κυπριακού που είναι αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, θα είναι οι προκλήσεις που η επόμενη Κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Με πλήρη σεμνότητα και με την πολύχρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, θα ήθελα και πάλι σεμνά να συμβουλέψω τον διάδοχο μου στην Προεδρία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις, των οποίων δεν αρνήθηκα ποτέ τον πατριωτισμό, όπως υπερβαίνοντας τις θεμιτές ιδεολογικές διαφορές, συνεργαστούν έχοντας ως μόνο γνώμονα τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, αλλά και μέσα από μια βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, διασφαλίσουν την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς τούτο και ποτέ να παραγνωρίζει και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Αγαπημένες Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για άλλη μια φορά για την εμπιστοσύνη και αγάπη που έχετε επιδείξει στο πρόσωπο μου, ευχόμενος σε όλους υγεία και ευτυχία για την κάθε μία και τον καθένα από εσάς, με την προσδοκία ο νέος χρόνος να φέρει στην πατρίδα μας ειρήνη και ελπίδα για ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους.

Χρόνια σας πολλά. Σας ευχαριστώ''.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider