Ο Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε όσα κράτη υιοθέτησαν το πλαφόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε όσα κράτη υιοθέτησαν το πλαφόν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή -- το οποίο επέβαλαν η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία.

Διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή υπέγραψε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το μέτρο της απαγόρευσης εξαγωγών αργού θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, ενώ η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο από τη ρωσική κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν στις τιμές εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια/βαρέλι επέβαλαν από τις 5 Δεκεμβρίου η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία.

Σύμφωνα με το Reuters, το διάταγμα περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε αναφέρει πως το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2%, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Αναμένει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2023 λόγω του πλαφόν στο πετρέλαιο

Commerzbank: Θα ενισχυθούν οι τιμές του πετρελαίου - Στα 95 δολάρια ανά βαρέλι το brent 

gazzetta
gazzetta reader insider insider