Ρωσία: Αναμένει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2023 λόγω του πλαφόν στο πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Αναμένει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2023 λόγω του πλαφόν στο πετρέλαιο
Η Μόσχα υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα πως λόγω του πλαφόν της Δύσης στο αργό πετρέλαιο και τα παράγωγα του μπορεί να καταγράψει μείωση στην παραγωγή πετρελαίου από 5% έως 7% στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η Ρωσία αναμένει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της το 2023 λόγω του πλαφόν στις αγορές πετρελαίου από τις χώρες της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Άντον Σιλουάνοφ.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «το υψηλότερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό είναι πιθανό εάν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Οι κίνδυνοι είναι οι υψηλότερες τιμές και οι περιορισμοί» από τις κυρώσεις, δήλωσε ο Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Μόσχα υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα πως λόγω του πλαφόν της Δύσης στο αργό πετρέλαιο και τα παράγωγα του μπορεί να καταγράψει μείωση στην παραγωγή πετρελαίου από 5% έως 7% στις αρχές του επόμενου χρόνου, με το Κρεμλίνο να τονίζει πως το πλαφόν δεν θα επηρεάζει τις κρατικές δαπάνες της χώρας.

Ο Σιλουάνοφ πρόσθεσε πως είναι πιθανή μια μείωση στον όγκο των ενεργειακών εξαγωγών καθώς η Ρωσία προσπαθεί να προσεγγίσει νέες αγορές.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει δανειστεί πολλά αυτό το τρίμηνο έπειτα από αρκετούς «άγονους» μήνες στο ουκρανικό μέτωπο. Η Ρωσία αναμένει τώρα να χρησιμοποιήσει λίγο περισσότερα από 2 τρισ. ρούβλια (29,24 δισ. δολάρια) από τα κρατικά της ταμεία το 2022, καθώς οι συνολικές δαπάνες υπερβαίνουν τα 30 τρισ. ρούβλια, περισσότερα από το αρχικό σχέδιο του έτους.

«Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και απαιτείται μεγάλος όγκος πόρων για τη στήριξη των νοικοκυριών», είπε ο Σιλουάνοφ.

Οι δαπάνες των κρατικών ταμείων τον Δεκέμβριο ενθέχεται να ανέλθουν στο 1,5 τρισ. ρούβλια. Από την 1η Δεκεμβρίου, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν συνολικά σε 7,6 τρισ. ρούβλια ή στο 5,7% του ΑΕΠ της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ο επικεφαλής του ιστότοπου έρευνας Bellingcat μπαίνει στη λίστα των καταζητούμενων

Οι χώρες που θέλουν να επισκεφτούν πιο πολύ οι Κινέζοι τουρίστες

gazzetta
gazzetta reader insider insider