Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε την αγορά 8 νέων F-16 έναντι 1,2 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε την αγορά 8 νέων F-16 έναντι 1,2 δισ. δολαρίων
Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε σήμερα με 151 ψήφους υπέρ έναντι 42 κατά και οκτώ αποχές, για την οριστική έγκριση νόμου που επικυρώνει τη διεθνή συμφωνία (LOA) BU-D-SAD «Απόκτηση οκτώ νέων αεροσκαφών F-l6 C/D Block 70.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε σήμερα με 151 ψήφους υπέρ έναντι 42 κατά και οκτώ αποχές, για την οριστική έγκριση νόμου που επικυρώνει τη διεθνή συμφωνία (LOA) BU-D-SAD «Απόκτηση οκτώ νέων αεροσκαφών F-l6 C/D Block 70, πυρομαχικών, μέσων εκπαίδευσης, μέσων συντήρησης, ανταλλακτικών, αρχικής υποστήριξης και εκπαίδευσης για τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία» και τη διεθνή συμφωνία (LOA) BU-PLBC "Πολυλειτουργικό Σύστημα Διανομής Πληροφοριών - Κοινό Τακτικό Ραδιοσύστημα (MIDS JTRS) και σχετική υποστήριξη και εξοπλισμός". Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση.

Οι δύο συμφωνίες υλοποιούν το δεύτερο στάδιο του έργου για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών για τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία. Οι συμφωνίες ανέρχονται σε ύψος 1.292.740.102 και 3.672.083 δολαρίων ΗΠΑ αντίστοιχα.

Η αναγκαία δημοσιονομική δαπάνη της Βουλγαρίας για το δεύτερο στάδιο του έργου των νέων μαχητικών αεροσκαφών ανέρχεται συνολικά σε 1.296.412.185 δολάρια ΗΠΑ χωρίς ΦΠΑ. Δεδομένου ότι η Βουλγαρία δικαιούται να πληρώσει σε δόσεις για όλες τις συμφωνίες που σύναψε πρόσφατα και στο πλαίσιο του προγράμματος εξωτερικών στρατιωτικών πωλήσεων (FMS), τα χρήματα προγραμματίζεται να καταβληθούν εντός δέκα ετών.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών κατά έτη προτάθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει εάν τροποποιηθεί μια συγκεκριμένη συμφωνία, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία του Νόμου για τις Διεθνείς Συμφωνίες της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ή/και σε συντονισμό με το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών.

Για λόγους εμπιστευτικότητας, το άρθρο 3 του νομοσχεδίου προτείνει στην Εθνοσυνέλευση να διατάξει να μη δημοσιευτούν οι συμφωνίες.

Η διαδικασία για την επίτευξη των συμφωνιών άρχισε τον Αύγουστο του 2021, με Επιστολή Αίτησης για Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOR for LOA) από τον τότε υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας, και ακολούθησαν διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας της τελευταίας τακτικής κυβέρνησης. Οι τελικές συμφωνίες υπογράφηκαν την 15η Ιουλίου 2022 στη Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη και την 9η Νοεμβρίου 2022 στη Σόφια.

Αυτή είναι η δεύτερη παρτίδα των οκτώ αεροσκαφών F-16 που η Βουλγαρία πρόκειται να αποκτήσει.

Η συμφωνία για την αγορά των πρώτων οκτώ αεροσκαφών F-16 Block 70 και την παροχή σχετικής υποστήριξης, πυρομαχικών, πυραύλων Sidewinder AIM 9X Block II και σχετικού υλικού και υπηρεσιών ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2019. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη επρόκειτο να παραδοθούν στα μέσα του 2023 και τα τελευταία δύο το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά η επιδημία Covid-19 καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: «Όχι» στη μεταφορά συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία, όπως ζητούσε η Πολωνία

ΗΠΑ: Υποψήφιος στις εκλογές του 2024 o ράπερ Κάνιε Γουεστ - Θέλει για αντιπρόεδρο τον... Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider