Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Τι αλλάζει για τους ΑμεΑ - Πότε παρατείνεται η πιστοποίηση αναπηρίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Τι αλλάζει για τους ΑμεΑ - Πότε παρατείνεται η πιστοποίηση αναπηρίας
Ο πολίτης δύναται να προσθέσει προς αξιολόγηση και νέες παθήσεις ή να δηλώσει τυχόν επιδείνωση των ήδη πιστοποιημένων παθήσεων

Τη δυνατότητα παράτασης της πιστοποίησης αναπηρίας, άρα και των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ από τον ΟΠΕΚΑ, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Η παράταση ισχύει από 4 μήνες πριν από την λήξη έως και 6 μήνες μετά την λήξη της πιστοποίησης αναπηρίας, όταν και υποβάλλεται στα ΚΕΠΑ, η σχετική αίτηση. Κατά το στάδιο της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να συσχετίσει την αίτηση με την εν ισχύ γνωστοποίηση αναπηρίας που διαθέτει.

Όπως τονίζεται αναλυτικά στη διευκρινιστική εγκύκλιο, όσοι ασφαλισμένοι έχουν σε ισχύ Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ) μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για παράταση της πιστοποίησης αναπηρίας τους εντός τεσσάρων (4) μηνών πριν τη λήξη ισχύος της.

Η διαδικασία αυτή έχει σκοπό την επαναξιολόγηση της αναπηρίας του πολίτη, λόγω της επικείμενης λήξης της πιστοποίησης του, ενώ η αίτηση υποβάλλεται και διεκπεραιώνεται με βάση τα οριζόμενα στάδια της διαδικασίας περί αρχικής αξιολόγησης.

Κατά το στάδιο της αίτησης, ο πολίτης υποχρεούται να συσχετίσει την αίτηση με την εν ισχύ γνωστοποίηση αναπηρίας που διαθέτει. Στη συγκεκριμένη διαδικασία πέραν της παράτασης της υφιστάμενης πιστοποίησης αναπηρίας, ο πολίτης δύναται να προσθέσει προς αξιολόγηση και νέες παθήσεις ή να δηλώσει τυχόν επιδείνωση των ήδη πιστοποιημένων παθήσεων. Σε κάθε περίπτωση, προετοιμάζεται και υποβάλλεται εκ νέου ολόκληρος Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος.

Το δικαίωμα στην καταβολή προνοιακών αναπηρικών παροχών σε χρήμα εκκινεί «Από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της ισχύος της Γ.Α.Π.Α., εφόσον η αίτηση στο ΚΕ.Π.Α. για ανανέωση της ισχύος της υποβληθεί εντός 6 μηνών από την ημερομηνία λήξης της ισχύος της και ακολούθως η αίτηση παράτασης υποβληθεί στον ΟΠΕΚΑ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης επαναξιολόγησης της αναπηρίας μετά τη λήξη της εν ισχύ Γ.Α.Π.Α. η ημερομηνία έναρξης της ισχύος της νέας γνωμάτευσης δεν θα ανατρέχει στην επομένη της λήξης της προηγούμενης, με συνέπεια να προκύπτει, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο δικαιούχος δεν θα έχει γνωμάτευση σε ισχύ.

Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας

Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας ψηφιοποιείται και απλοποιείται, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία του πολίτη. Πιο συγκεκριμένα:

• Καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Πλέον απαιτείται μόνο μία επίσκεψη, την ημέρα της εξέτασής του πολίτη από την επιτροπή γιατρών.

• Δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, που θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα κ.ά.). Ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει πρώτα ηλεκτρονικά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση και στη συνέχεια θα κάνει αίτηση στον ΕΦΚΑ, στον ΟΠΕΚΑ κ.λπ. για τη λήψη της παροχής.

• Καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ.

• Τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα ΑμεΑ. Το αίτημα για πιστοποίηση της αναπηρίας μέσω της νέας εθνικής πύλης θα γίνεται με μόλις 8 απλά βήματα, ενώ θα υπάρχει πρόσβαση και στις διαθέσιμες συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές που δικαιούνται.

Με τον τρόπο αυτό κάθε πολίτης ο οποίος αντιμετωπίζει ζητήματα αναπηρίας και χρειάζεται την πιστοποίηση συχνά για να μπορεί να παίρνει ένα επίδομα ή μία σύνταξη αναπηρίας, μπορεί να το κάνει απολύτως ηλεκτρονικά, μεταβαίνοντας σε κάποιον φυσικό χώρο των ΚΕΠΑ μόνο κατά την ημέρα της εξέτασής του από γιατρό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στις αναπηρικές συντάξεις με το μίνι ασφαλιστικό - Έρχονται ψηφιακά ΚΕΠΑ και κάρτα αναπηρίας

Ξεκινά τον Νοέμβριο η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας - Τι αλλάζει σε παροχές, δωρεάν μεταφορές, επιδόματα

Εξώδικη επίλυση φορο-διαφορών: «Κούρεμα» προστίμων έως 75% και 24 δόσεις - Έως 30/12 η υποβολή των αιτήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider