ΗΠΑ: Kλήτευση του Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Kλήτευση του Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο
Ο Τραμπ είχε ένα «προμελετημένο σχέδιο» για να ισχυριστεί ότι είχε κερδίσει το βράδυ των εκλογών, ό,τι κι αν έδειχνε η καταμέτρηση των ψήφων, δήλωσε στην ακρόαση το μέλος της επιτροπής Ζόι Λόφγκρεν.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες που ερευνούν την περσινή φονική επίθεση στο Καπιτώλιο ψήφισαν ομόφωνα την Πέμπτη για την κλήτευση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε υποσχεθεί να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου. Η επιτροπή εξετάζει τα γεγονότα για περισσότερο από έναν χρόνο και έχει πάρει συνεντεύξεις από περισσότερους από 1.000 μάρτυρες στο πλαίσιο της έρευνάς της.

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει εννέα δημόσιες ακροάσεις για να οικοδομήσει την υπόθεση ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 ισοδυναμούν με παράνομη συμπεριφορά. «Σε μια συγκλονιστική προδοσία του όρκου του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε ένα σχέδιο που οδήγησε σε επίθεση εναντίον ενός πυλώνα της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής, κατά την έναρξη της ακρόασης.

«Αυτή η έρευνα δεν αφορά την πολιτική. Δεν έχει να κάνει με το κόμμα. Έχει να κάνει με τα γεγονότα, απλά και καθαρά», είπε. Η συνεδρίαση της Πέμπτης θα είναι πιθανότατα η τελευταία ακρόαση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Φιάσκο η επιτροπή για τον Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φιάσκο» την εξεταστική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, λίγη ώρα αφότου ψήφισε ομόφωνα υπέρ της κλήτευσής του για να καταθέσει ενόρκως σχετικά με τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα.

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει εάν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την κλήτευση, ο Τραμπ διερωτήθηκε γιατί η επιτροπή δεν τον είχε καλέσει πριν από μήνες. «Γιατί περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τα τελευταία λεπτά της τελευταίας τους συνεδρίασης; Επειδή η επιτροπή είναι ένα απόλυτο φιάσκο που χρησιμεύει μόνο για να διχάσει περαιτέρω τη χώρα μας. Και το κάνει, παρεμπιπτόντως, πολύ άσχημα», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, την οποία δημιούργησε ο ίδιος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, η μη συμμόρφωση με κλήτευση για κατάθεση αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών. Αν η επιτροπή ζητήσει κλήτευση και αυτή αγνοηθεί, η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να ψηφίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες.

Τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου 2021;

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Περισσότερα από 880 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής σε σχέση με την εξέγερση, ενώ σε ορισμένους επιβλήθηκαν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για το ρόλο τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αποζημίωση σχεδόν $1 δισ. στις οικογένειες των θυμάτων του Σάντι Χουκ από Άλεξ Τζόουνς του Infowars

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από την Google η διάθεση του app του Τραμπ στο Play

Τουρισμός: Πιο γαλαντόμοι φέτος οι Αμερικανοί ταξιδιώτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider