Μισέλ: Το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μισέλ: Το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
«Εγκλήματα πολέμου» χαρακτηρίζει τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει.

«Εγκλήματα πολέμου» χαρακτηρίζει τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει.

«Οι φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων σε όλη την Ουκρανία δείχνουν την απόγνωση του Κρεμλίνου. Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου. Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να κρατήσουμε υπόλογο το ρωσικό καθεστώς - θα το αντιμετωπίσουμε με τους εταίρους μας στην G7», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται πως σε τουλάχιστον 11 ανέρχονται οι νεκροί στην Ουκρανία από τους νέους βομβαρδισμούς της Ρωσίας που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας τη Δευτέρα.

«Μέχρι τώρα, 11 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 64 έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα έπειτα από ρωσικά πυρά», σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τις επιθέσεις από τις αρμόδιες αρχές της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, το NATO καταδικάζει τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επικοινωνία Μπορέλ- Κουλέμπα για τις ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για να συζητήσει «τις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας αδιακρίτως» κατά της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο κ. Μπορέλ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών από τη Ρωσία.

«Πρόκειται για βάρβαρες και άνανδρες επιθέσεις σε αμιγώς πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, δρόμων, πάρκων, παιδικών χαρών και άλλων δημόσιων χώρων, με στόχο αθώους πολίτες που πηγαίνουν στη δουλειά και στο σχολείο το πρωί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, τις οικογένειές τους και τον ουκρανικό λαό, ενώ επισημαίνεται ότι «με αυτές τις επιθέσεις η Ρωσία στοχεύει να κάνει το μέγιστο κακό. Η στόχευση αδιακρίτως αμάχων απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και ο συνεργός της - το καθεστώς του Λουκασένκο στη Λευκορωσία - καθώς και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι και εμπλέκονται σε αυτά και άλλα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, θα λογοδοτήσουν.

Υπογράμμισε ειδικότερα ότι η ΕΕ είδε πώς η κυβέρνηση της Λευκορωσίας κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία -η οποία είναι θύμα, όχι επιτιθέμενος- ότι φέρεται πως σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες είναι εντελώς απαράδεκτες», τονίζεται.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση Λουκασένκο για ανάπτυξη κοινής περιφερειακής ομάδας στρατευμάτων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, η ΕΕ προέτρεψε τις αρχές του Μινσκ να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη «σε αυτό το βάναυσο, παράνομο εγχείρημα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως να επιτρέπουν το έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως σημείο εξαπόλυσης επιθέσεων κατά Ουκρανών αμάχων».

Τέλος, ο κ. Μπορέλ επαίνεσε τη δύναμη, το θάρρος και την αντίσταση του ουκρανικού λαού απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και δήλωσε στέκεται δίπλα του με σταθερή αλληλεγγύη.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξή της στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται και στο βαθμό που χρειάζεται» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΥΕΔ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση Πούτιν για «σκληρή απάντηση» στις επιθέσεις κατά της Ρωσίας – Κοινή στρατιωτική ομάδα δράσης με Λευκορωσία

Λουκασένκο: Λιθουανία, Πολωνία και Ουκρανία προετοιμάζουν επιθέσεις στη Λευκορωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider