Γερμανία: Οι ψηφοφόροι στην Κάτω Σαξονία καλούνται να αναδείξουν το νέο τοπικό Κοινοβούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Οι ψηφοφόροι στην Κάτω Σαξονία καλούνται να αναδείξουν το νέο τοπικό Κοινοβούλιο
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD έχει προβάδισμα πολλών εκατοστιαίων μονάδων έναντι του από το CDU.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι στο βορειοδυτικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας θα δώσουν ώθηση στους Σοσιαλδημοκράτες του (SPD) στις σημερινές εκλογές.

Με την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, την ενεργειακή κρίση και την ύφεση που ελλοχεύει να επηρεάζουν τους Γερμανούς, περίπου 6,1 εκατ. άνθρωποι στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, που εκτείνεται από τη Βόρεια Θάλασσα έως τα βουνά Χαρτς, καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου του κρατιδίου.

Η Κάτω Σαξονία κυβερνάται από το SPD, που έχει σχηματίσει συνασπισμό με τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Ο δημοφιλής πρωθυπουργός του κρατιδίου, που ανήκει στο SPD, ο Στέφαν Βάιλ, αναμένεται να υπερισχύσει έναντι των αντιπάλων του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Βάιλ επιδιώκει την τρίτη του θητεία, αλλά αυτή τη φορά στοχεύει σε συμμαχία με τους Πράσινους. Τα δύο κόμματα —και οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες— συγκροτούν εξάλλου την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Βάιλ έχει προβάδισμα πολλών εκατοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του από το CDU, τον Βερντ Άλτουσμαν. Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών ήταν τα κυρίαρχα θέματα στη προεκλογική εκστρατεία.

Με περίπου 8 εκατ. κατοίκους, η Κάτω Σαξονία είναι το τέταρτο πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο στη Γερμανία. Το Κοινοβούλιό της εκλέγεται για πενταετή θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία: Μεγάλο φαβορί ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider