Μπορέλ: "Σχεδόν αδύνατος" ο τερματισμός του πολέμου μετά την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορέλ: "Σχεδόν αδύνατος" ο τερματισμός του πολέμου μετά την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία
«Η Ρωσία χάνει» τον πόλεμο, αλλά «η Ουκρανία δεν έχει ακόμη κερδίσει», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η προσάρτηση από τη Μόσχα τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας καθιστά «σχεδόν» αδύνατο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσάρτηση των επαρχιών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στο ρωσικό έδαφος καθιστά «πολύ πιο δύσκολο, σχεδόν αδύνατο τον τερματισμό του πολέμου», σχολίασε ο Μπορέλ μιλώντας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE.

«Η Ρωσία χάνει» τον πόλεμο, πρόσθεσε ο ίδιος. «Έχει χάσει σε πολιτικούς και ηθικούς όρους», αλλά «η Ουκρανία δεν έχει ακόμη κερδίσει», επεσήμανε ο Μπορέλ σε ομιλία του που εκφώνησε λίγο αργότερα σε φόρουμ στην Λα Τόσα της Γαλικίας, όπου υπερασπίστηκε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα η ΕΕ και τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στο Κίεβο.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό» και «να κάνουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τους λόγους και τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος το οποίο καταδίκαζε την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν «έναν κήπο» που «περιστοιχίζεται από ζούγκλα».

«Αν δεν θέλουμε η ζούγκλα να εισβάλει στον κήπο, (…) θα πρέπει να εμπλακούμε», προειδοποίησε, καλώντας την Ευρώπη να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες. «Δεν πρόκειται για ένα καπρίτσιο (…) είναι αναγκαίο, απαραίτητο για την επιβίωση», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Πούτιν ανακήρυξε «τέσσερις νέες περιοχές της Ρωσίας» - «Θα τις υπερασπιστούμε με κάθε μέσο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider