ΗΠΑ: Την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πυρηνικά όπλα είναι υπαρκτός αλλά δεν φαίνεται να είναι και «επικείμενος», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Υπάρχει ένας κίνδυνος, δεδομένης της ελαφρότητας και της πολεμικής στάσης που τηρεί ο Πούτιν» και η Ουάσινγκτον «ήταν πολύ σαφής για το ποιες θα ήταν οι συνέπειες», είπε ο Σάλιβαν μιλώντας στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε όμως ότι «επί του παρόντος δεν βλέπουμε ενδείξεις» για κάτι τέτοιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν εντός της επόμενης εβδομάδας την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία, είπε εξάλλου ο Σάλιβαν. Θα γίνει «μια ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα περί άμεσης αποστολής βοήθειας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη υποσχεθεί στην Ουκρανία ότι θα συνεχίσει να την εφοδιάζει με όπλα.

Μεταξύ αυτών των οπλικών συστημάτων είναι και 18 πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών Himars, που θα πρέπει όμως πρώτα να κατασκευαστούν.

Νωρίτερα, το Κογκρέσο ενέκρινε βοήθεια ύψους 12,3 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου με το οποίο εγκρίνεται ο λεγόμενος «προσωρινός» προϋπολογισμός και αποφεύγεται έτσι η διακοπή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Με αυτό το νέο πακέτο βοήθειας δίνεται στον πρόεδρο Μπάιντεν το δικαίωμα να ζητήσει από το Πεντάγωνο τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 3,7 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία. Προβλέπει επίσης τη χορήγηση ποσού 4,5 δισεκ. δολαρίων ώστε να αποφύγει το Κίεβο μια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Με αυτό το νέο πακέτο, η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία φτάνει τα 65 δισεκ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου.