ΕΒΕΠ για Κομισιόν: Να κινηθεί γρήγορα για να μην «παγώσουν» μαζί της όλοι οι Ευρωπαίοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΒΕΠ για Κομισιόν: Να κινηθεί γρήγορα για να μην «παγώσουν» μαζί της όλοι οι Ευρωπαίοι
Την επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ελέω της ενεργειακής κρίσης, τονίζει το ΕΒΕΠ.

Χωρίς εκπλήξεις ήταν η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χτες, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

«Στο πρώτο μέρος της ομιλίας έστειλε ορισμένα ισχυρά μηνύματα σχετικά με τη συνεχή υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, ότι οι κυρώσεις δεν θα αρθούν και ο Πούτιν δεν θα μπορέσει να διασπάσει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία με 19 δις ευρώ μέχρι τώρα και στρατιωτική βοήθεια. Η ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης την ανοικοδόμηση των σχολείων που καταστράφηκαν στην Ουκρανία με ένα ταμείο 100 εκατ. ευρώ. Ανήγγειλε επίσης ότι, η Ουκρανία θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τις εξαγωγές της» υπογραμμίζει αρχικά το ΕΒΕΠ.

«Δεν ακούσαμε τίποτα για το “μάρμαρο”. Αναφορικά με το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου δεν ειπώθηκε τίποτα συγκεκριμένο και τίποτα ουσιαστικό. Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών με αποτέλεσμα ένα κατεπείγον ζήτημα να παραπέμπεται σε άλλη μια έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ-27, στις 30 Σεπτεμβρίου, με πιθανότερο σενάριο τελικά να συζητηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, στη σύνοδο κορυφής και ίσως πάει λέγοντας μέχρι να χειμωνιάσει για τα καλά. Η ΕΕ, με τις διαφωνίες και τις καθυστερήσεις των αποφάσεων της, επιφυλάσσει στους ευρωπαίους ένα δύσκολο χειμώνα, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επειδή, μάλιστα, οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια θα πραγματοποιηθούν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2023 και επειδή μέχρι τότε μεσολαβεί ένας βαρύς χειμώνας, καλά θα κάνει η Κομισιόν να κινηθεί γρήγορα για να μην “παγώσει” και μαζί της όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες. Όσο για τις αναφορές “συμπάθειας” στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την πρόθεση μέχρι την απόφαση και την εφαρμογή, συνήθως μεσολαβεί μια “κοινοτική ζωή”, πέρα από το γεγονός ότι, τα προβλήματα ποικίλουν και στη πραγματικότητα υπάρχουν 27 διαφορετικοί οικονομικοί κλίμακες και στρατηγικές πολιτικής για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και μέλος του ΔΣ της EuroCommerce Bασίλης Κορκίδης

Αντιδράσεις από τους ευρωπαϊκούς φορείς των ΜμΕ

Η EuroCommerce, η SMEunited, και η BusinessEurope χαιρέτισαν την ομιλία της Προέδρου von der Leyen για τις ΜμΕ, η οποία ανακοίνωσε την κατάσταση της ΕΕ. Οι ΜμΕ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τη μείωση των τιμών και την αποφυγή διακοπής ρεύματος. Επίσης, επικροτούν τα μέτρα που πρότεινε η Πρόεδρος της Επιτροπής υπέρ των ΜμΕ για αναθεώρηση της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών, το πακέτο βοήθειας για τις ΜμΕ και την επένδυση στην επαγγελματική εκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων. Αυτά αποτελούν σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σήμερα. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές για το φθινόπωρο. Οι φόβοι για τον αρνητικό αντίκτυπο των νέων παραλλαγών του Covid δεν υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δίνοντας στην ανάκαμψη υψηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Ο αρνητικός αντίκτυπος του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών της ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά το καλοκαίρι. Κατά μέσο όρο, οι ΜμΕ δεν αναμένουν ακόμη ύφεση, αλλά εάν η κατάσταση στην αγορά ενέργειας δεν αλλάξει, γίνεται όλο και πιο πιθανό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, η SMEunited καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα διευκολυντικό νομικό πλαίσιο και να μειώσουν τον ρυθμιστικό φόρτο για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της ΕΕ για τον εφοδιασμό και τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, οι ΜμΕ ζητούν:

  • Αύξηση του ενεργειακού εφοδιασμού για μείωση της πίεσης των τιμών και αποφυγή διακοπής ρεύματος,
  • Να τεθούν σε εφαρμογή ανώτατα όρια τιμών σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και αυτά τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των ΜμΕ,
  • Παροχή ενέργειας σε ρυθμιζόμενες τιμές στις ΜμΕ (αγορά λιανικής), δηλαδή παρέχοντας το 80% της ιστορικής κατανάλωσης σε προπολεμικές τιμές, διατηρώντας παράλληλα ένα κίνητρο τιμών για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή απόδοση,
  • Επέκταση και παράταση του πλαισίου κρίσης κρατικών ενισχύσεων, επιτρέποντας τη χρήση ανώτατων ορίων τιμών για τις ΜμΕ από όλα τα κράτη μέλη όταν απαιτείται,
  • Παροχή κινήτρων για την ενεργειακή απόδοση και τη μετάβαση με την κατάλληλη καθοδήγηση και συμβουλές από τον οργανισμό ΜμΕ τους.

Σχετικά με τη Διευκόλυνση του κανονιστικού πλαισίου, η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει πολλές πρωτοβουλίες που θα επηρεάσουν. Αλλά, για να αμβλύνουν το ρυθμιστικό φόρτο, οι ΜμΕ λένε:

  • Μετριάστε το κόστος προσαρμογής παρέχοντας συγκεκριμένη καθοδήγηση από τις δημόσιες αρχές, ιδίως τις υπηρεσίες της Επιτροπής προς εθνικό/περιφερειακό επίπεδο και σε οργανισμούς ΜμΕ, ως μέρος μιας προσέγγισης «εκπαίδευσης του εκπαιδευτή», για παράδειγμα στην εφαρμογή του οικολογικού σχεδιασμού, μειώσεις εκπομπών και πρόσβαση σε δεδομένα.
  • Μειώστε τον διοικητικό φόρτο αφαιρώντας ή αναβάλλοντας τις απαιτήσεις αναφοράς και άλλα διοικητικά αιτήματα, π.χ. στην Οδηγία για την Ίση αμοιβή και για τη διαφάνεια των αμοιβών, την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και τη δέουσα επιμέλεια.
  • Εν κατακλείδι, η Ευρωπαϊκή Ένωση Μικρομεσαίων, ζητά από τους ευρωβουλευτές να εξετάσουν, πριν ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο, εάν θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν οι ίδιοι. Εάν δεν το κάνουν, θα πρέπει να καταψηφίσουν την πρόταση. Η SMEunited καλεί όλους να σκεφτούν πρώτα σε μικρή κλίμακα «Think Small First» και να ενεργήσουν ανάλογα για την διαμόρφωση της κατάστασης στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Νέες διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. για μείωση των τιμών – Συνδρομή της Ελλάδας στο σχέδιο για γενικό πλαφόν

Εξοικονομώ για νέους: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα, οι προϋποθέσεις ένταξης και οι παρεμβάσεις

Οι νέες τιμές στα καύσιμα κίνησης μετά από τη λήξη της επιδότησης - Ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο

gazzetta
gazzetta reader insider insider