Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Πρέπει το TTF να παραμείνει ο βασικός δείκτης για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Πρέπει το TTF να παραμείνει ο βασικός δείκτης για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη;
Ο κ. Ξιφαράς θέτει ερωτήματα σχετικά με την διατήρηση των τιμών αερίου σε υψηλά επίπεδα ενώ η προσφορά LNG στην Ευρώπη μαζί με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης θα έπρεπε να ρίχνουν τα τιμολογιακά επίπεδα.

Ο δείκτης TTF έχει πάψει πια να αντικατοπτρίζει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου και πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, εκτιμά ο CEO της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σε ανάρτηση του σε γνωστή πλατφόρμα social media.

Ο κ. Ξιφαράς θέτει ερωτήματα σχετικά με την διατήρηση των τιμών αερίου σε υψηλά επίπεδα ενώ η προσφορά LNG στην Ευρώπη μαζί με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης θα έπρεπε να ρίχνουν τα τιμολογιακά επίπεδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κερδοσκοπία» η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Ξιφαρά αναφέρει:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει εκ των προτέρων προτάσεις στους ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την ανταπόκριση στις μελλοντικές προκλήσεις. Η εκτίμησή μου είναι - και υποστηρίζεται από τα γεγονότα - ότι το #TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Η τρέχουσα προσφορά LNG στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου. Ο όγκος του φυσικού αερίου που διακινείται στο #TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του φυσικού αερίου που διακινείται στην ολλανδική αγορά.

Η ανισορροπία ξεκίνησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτός ο δείκτης δεν είναι πλέον αξιόπιστος. Προφανώς, είναι πιο αποτελεσματικό για την ΕΕ να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς με ρευστή αναφορά η οποία θα βασίζεται στο πραγματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.»

Ας σημειωθεί, πως το Title Transfer Facility, ευρύτερα γνωστό ως TTF, είναι ένα εικονικό σημείο συναλλαγών για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος εναντίον TTF - Το μεροκάματο στον κάμπο - Τι είπε ο Μαρτίνος στην Βουλή

Bloomberg: Τουλάχιστον έως το 2025 η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Θα αλλάξει ο τρόπος ζωής

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Oι αυξήσεις στο αέριο οφείλονται αποκλειστικά στην κερδοσκοπία και όχι σε στοιχεία της αγοράς

gazzetta
gazzetta reader insider insider