Αλγερία: Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν οι πολύνεκρες δασικές πυρκαγιές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλγερία: Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν οι πολύνεκρες δασικές πυρκαγιές
Περισσότεροι από 1.700 πυροσβέστες προσπαθούσαν να κατασβέσουν περισσότερες από 20 δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες τραυματίστηκαν περίπου 200 άνθρωποι, κάποιοι σοβαρά.

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν την Τετάρτη και την Πέμπτη αστικές και δασικές περιοχές στη βορειοανατολική Αλγερία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας.

«Όλες οι πυρκαγιές έχουν τεθεί πλήρως υπό έλεγχο», επεσήμανε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Φαρούκ Ασούρ που είναι και υποδιευθυντής Πληροφοριών και Στατιστικής της Πολιτικής Προστασίας.

Ο επίσημος, προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για 37 νεκρούς – ανάμεσά τους 30 άνθρωποι, εκ των οποίων 11 παιδιά και έξι γυναίκες, στην Ελ Ταρφ, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σουκ Αχράς και δύο στη Σετίφ. Αλλά πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει ακόμη ένας νεκρός, ένας 72χρονος άνδρας στην Γκελμά.

Επί 48 ώρες περισσότεροι από 1.700 πυροσβέστες προσπαθούσαν να κατασβέσουν περισσότερες από 20 δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες τραυματίστηκαν περίπου 200 άνθρωποι, κάποιοι σοβαρά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει αν κάποιες πυρκαγιές οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια.

Η εισαγγελία της Σουκ Αχράς, όπου μια ολόκληρη οικογένεια χάθηκε στις φλόγες, ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός εμπρηστή σε δάσος κοντά στην πόλη των 500.000 κατοίκων. Περισσότερες από 350 οικογένειες αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και μια μαιευτική κλινική που βρισκόταν κοντά σε δασώδη περιοχή εκκενώθηκε.

Επίσης τρεις άνδρες συνελήφθησαν από την αστυνομία κοντά στην Ελ Ταρφ. Κατηγορούνται ότι έβαλαν φωτιά στις καλλιέργειες ενός γείτονά τους, αν και προς το παρόν οι αρχές δεν συνδέουν το γεγονός με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή.

Παράλληλα ειδικοί επέκριναν τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης, όπως πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά και την απουσία φροντίδας των δασών.

Φέτος, από τις αρχές Αυγούστου έχουν ξεσπάσει στην Αλγερία σχεδόν 150 πυρκαγιές οι οποίες έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα.

Κάθε χρόνο στο βόρειο τμήμα της χώρας σημειώνονται δασικές πυρκαγιές, αλλά το φαινόμενο επιδεινώνεται κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ξηρασία και καύσωνες.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν το πιο φονικό των τελευταίων σχεδόν 60 ετών: τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της Αλγερίας, ενώ κάηκαν περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλγερία: Στους 37 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές - Πάνω από 180 οι τραυματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider