Η Ρωσία μιλά για χρήση πυρηνικών όπλων μόνο σε «έκτακτες καταστάσεις»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία μιλά για χρήση πυρηνικών όπλων μόνο σε «έκτακτες καταστάσεις»
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου μόνο σε «συνθήκες έκτακτης ανάγκης» και ότι δεν έχει συμφέρον να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε πως η Μόσχα θα προβεί στη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο σε «έκτακτες καταστάσεις», διαψεύδοντας δημοσίευμα ΜΜΕ της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ιβάν Νετσάεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, ανέφερε την Πέμπτη πως η Μόσχα δεν έχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο που κάνει στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας πως «απολύτως ψευδή» τα σχετικά δημοσιεύματα των δυτικών media.

«Η χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου είναι πιθανή μόνο ως απάντηση σε μια επίθεση για αυτοάμυνα και μόνο σε έκτακτες καταστάσεις» ανέφερε ο Νετσάεφ, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίξε πως η Ρωσία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για να εμπλακεί σε μια απευθείας αντιπαράθεση με το NATO και τις ΗΠΑ.

«Απαράδεκτη» η πρόταση του ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση του σταθμού της Ζαπορίζια

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την πρόταση που έκανε ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί. Οι εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονται κοντά στην γραμμή του μετώπου, και επανειλημμένα έχουν δεχθεί πυρά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, γεγονός που εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Ουκρανία και Ρωσία, κατηγορεί η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider