Ουκρανία: Ο ΟΗΕ καταδικάζει την ρωσική επίθεση στην Οδησσό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ο ΟΗΕ καταδικάζει την ρωσική επίθεση στην Οδησσό
Όπως τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες, όλες οι πλευρές του πολέμου έχουν διατυπώσει την δέσμευσή τους ως προς την συμφωνία η οποία υπογράφηκε χθες για την εξαγωγών των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει απερίφραστα» την ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές του πολέμου έχουν διατυπώσει την δέσμευσή τους ως προς την συμφωνία η οποία υπογράφηκε χθες για την εξαγωγών των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια και τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας από την Ρωσική ομοσπονδία, την Ουκρανία και την Τουρκία αποτελεί επιταγή.

«Τα προϊόντα αυτά χρειάζονται απεγνωσμένα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και για την άμβλυνση των δεινών εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη σε ολόκληρο τον πλανήτη», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Φαρχάν Χακ.

Νωρίτερα, η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο δήλωσε ότι η ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού είναι «αποτρόπαιη» και ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

«Το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τροφή ως όπλο. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει», έγραψε η αμερικανίδα πρεσβευτής Μπρίτζετ Μπρινκ στο Twitter.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι με την επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού «έφτυσε κατά πρόσωπο» τον ΟΗΕ και την Τουρκία. Το Κίεβο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και την Τουρκία να πιέσουν την Ρωσία ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων διαδρόμων για την εξαγωγή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του λιμανιού της Οδησσού, ο ρώσος πρόεδρος «έφτυσε στο πρόσωπο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, οι οποίοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Ολεγκ Νικολένκο.

«Δεν χρειάσθηκαν παρά 24 ώρες στην Ρωσική Ομοσπονδία για να αμφισβητήσει, με πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφος του λιμανιού της Οδησσού, τις συμφωνίες και τις υποσχέσεις που έδωσε στο ΟΗΕ και την Τουρκία στο πλαίσιο του εγγράφου που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Αν η συμφωνία δεν τηρηθεί, η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», προειδοποίησε ο Ολεγκ Νικολένκο.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, μία ημέρα μετά την υπογραφή από την Ρωσία και την Ουκρανία της συμφωνίας για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών.

«Ο εχθρός επετέθη κατά του εμπορικού λιμανιού της Οδησσού με πυραύλους Cruise Kalibr . Δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας. Δύο έπληξαν υποδομές στο λιμάνι», διευκρίνισε η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότιου Τομέα στο Telegram.

Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης έχει ως στόχο την ανακούφιση των χωρών που εξαρτώνται για την τροφοδοσία τους από την ουκρανική και την ρωσική αγορά σιτηρών, Οι δύο χώρες καλύπτουν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ρωσική επίθεση στην Οδησσό της Ουκρανίας

Ουκρανία: «Ο Πούτιν έφτυσε κατά πρόσωπο τον ΟΗΕ και την Τουρκία» - Νέα επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού

gazzetta
gazzetta reader insider insider