Πεντέλη: Στο... παρά 5 σώθηκε το νοσοκομείο Παίδων  - Εκκενώθηκαν μονάδες φροντίδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πεντέλη: Στο... παρά 5 σώθηκε το νοσοκομείο Παίδων  - Εκκενώθηκαν μονάδες φροντίδας
Η φωτιά πέρασε σχεδόν μέσα από τον προαύλιο χώρο και στη συνέχεια έφτασε μέχρι τους τοίχους του νοσοκομείου.

Στο παρά…5 σώθηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας περικυκλώθηκε από τις φλόγες. Η φωτιά πέρασε σχεδόν μέσα από τον προαύλιο χώρο και, με την ώθηση των ανέμων που ξεπερνούσαν τα 7 μποφόρ, έφτασε μέχρι τους τοίχους του νοσοκομείου. Μετά από μια «Τιτάνεια» προσπάθεια των πυροσβεστών, ανδρών του στρατού και κατοίκων της περιοχής και με τη βοήθεια των ανέμων που ξαφνικά άλλαξαν πορεία, το νοσοκομείο γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα.

Νωρίτερα, με εντολή του Υπουργείου Υγείας το Νοσοκομείο αλλά και το Αναρρωτήριο Πεντέλης είχαν εκκενωθεί και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς δομές.

Συγκεκριμένα, 34 παιδιά του Αναρρωτηρίου Πεντέλης μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο Κέντρο Βρεφών «Η μητέρα», ενώ και 36 παιδιά που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Παίδων και 19 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, μετά από την εντολή των αρχών.

Από τα 36 παιδιά του Παίδων Πεντέλης, τα 21 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριάκου», ενώ τα υπόλοιπα 5 πήραν εξιτήριο.

Εκκένωση μονάδων φροντίδας

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν επίσης Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας, ενώ πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

-Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας): φιλοξενούσαν 46 άτομα. Μεταφέρθηκαν 6 άτομα με φορείο και 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

-Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής): φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
-Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας): φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων, εκ των οποίων τα 2 στον Ερυθρό Σταυρό και άλλα 2 στο Ιπποκράτειο, ενώ σε εξέλιξη τα των υπόλοιπων 6.

Μέχρι τις 05:45 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ, 5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα, διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166.

Στην πρώτη γραμμή οι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη, τρία κλιμάκια Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Τμήματος Αθηνών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, βρίσκονται δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η όποια καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της.

Συγκεκριμένα, τα ειδικά εκπαιδευμένα κλιμάκια εθελοντών του Ε.Ε.Σ με διασωστικό εξοπλισμό και οχήματα, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρίσκονται στο πλευρό των πυροσβεστών που επιχειρούν κατάσβεση της μεγάλη πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές. Τα διασωστικά οχήματα του Ε.Ε.Σ. πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες στις πυρόπληκτες ζώνες, προκειμένου να εντοπίσουν νέες εστίες φωτιάς αλλά και κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια για την μετακίνησή τους σε ασφαλές σημείο, καθώς και να απελευθερώσουν οικόσιτα ζώα που εγκαταλείφθηκαν στα σπίτια κατά τη διάρκεια της προληπτικής εκκένωσης.

Σταθμός Α’ Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. εγκατέστησαν άμεσα σταθμό Α’ Βοηθειών, προκειμένου να προσφέρουν παντός είδους βοήθεια σε κατοίκους και πυροσβέστες, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω του πυκνού καπνού είτε έχουν υποστεί εγκαύματα από τη μάχη με τις φλόγες. Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. θα επιχειρούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επεμβαίνοντας όπου κριθεί αναγκαίο.

Έκκληση για τα οικόσιτα ζώα στις πυρόπληκτες περιοχές

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους δεμένα, εγκλωβισμένα και αβοήθητα στις πυρόπληκτες ζώνες. Οι πολίτες που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα κατοικίδια τους στις οικίες τους ή τα έχασαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής έκτακτης εκκένωσης μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εθελοντές του Ε.Ε.Σ. για να συνδράμουν στον εντοπισμό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρτοποιός (Πυροσβεστική): Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην πυρκαγιά της Πεντέλης - Στα 80 χλμ/ώρα ο άνεμος

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Πεντέλη - «Υπεράνθρωπη» μάχη των πυροσβεστών με άνεμο και φλόγες

Πύρινη νύχτα στην Πεντέλη: Καταστροφές σε σπίτια - Δύσκολο βράδυ λόγω των ανέμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider