Πύρινη νύχτα στην Πεντέλη: Καταστροφές σε σπίτια - Δύσκολο βράδυ λόγω των ανέμων

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πύρινη νύχτα στην Πεντέλη: Καταστροφές σε σπίτια - Δύσκολο βράδυ λόγω των ανέμων
Εκατοντάδες πυροσβέστες επιχειρούν με τα μέτωπα της φωτιάς. Οι ενισχυμένοι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο περιορισμού της πυρκαγιάς. Στη μάχη τα εναέρια μέσα το πρωί.

Τελευταία ενημέρωση: 01:13

Μεγάλες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και στις περιουσίες των πολιτών αφήνει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που καίει την Πεντέλη από το απόγευμα της Τρίτης, με την πορεία των πύρινων μετώπων να οδηγεί στην εκκένωση 4 οικισμών, ενώ όλη τη νύχτα μάχονται με τις φλόγες εκατοντάδες πυροσβέστες, με ενισχύσεις από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, λίγο πριν τις 23:00 της Τρίτης, στο σημείο επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 85 οχήματα, όπως και 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών.

Ισχυρή συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με υδροφόρες και μηχανήματα, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ στην Πεντέλη βρίσκονται και 282 αστυνομικοί με 90 οχήματα. Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Ο κ. Αρτοποιός είπε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσα στη νύχτα, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, για να συνδράμουν με το πρώτο φως της μέρας.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ακόμα πως μέχρι το βράδυ της Τρίτης δεν είχαν καταγραφεί στο ΕΚΑΒ κλήσεις πολιτών για τραυματισμούς ή για αναπνευστικά προβλήματα λόγω της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται πως έχουν εκκενωθεί το Ντράφι, η Ανθούσα, το Δασαμάρι και η Διώνη.

Ενημέρωση σε Μητσοτάκη

Για την πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Καταστροφές σε σπίτια από τις φλόγες

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, έντασης έως και 8 μποφόρ και δυσχεραίνουν τον περιορισμό της φωτιάς αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σπίτια στο Ντράφι έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί σε πολλές κατοικίες ακόμα, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς ο αριθμός τους.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, δήλωσε πως έχουν καεί τουλάχιστον δύο σπίτια στο Ντράφι, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές ζημιές από τη φωτιά.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» τόνισε ο κ. Μπουρνούς.

Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην Παλλήνη

Ο δήμαρχος της Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, δήλωσε πως στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με εθελοντές και άνδρες του στρατού σε επιφυλακή.

Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχει η Πολιτική Προστασία του τοπικού δήμου, με ένα πυροσβεστικό όχημα, μια υδροφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, άλλα οχήματα της πυροσβεστικής και των εθελοντών.

Αναφορικά με την φιλοξενία κατοίκων από την Ανθούσα, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, ο κ. Ζούτσος ενημερώνει ότι οι φιλοξενούμενοι έμειναν στο δημαρχείο και το ΚΑΠΗ Γέρακα, όπου αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει λίγοι (καθώς επέστρεψαν στα σπίτια τους). Πολλοί δε, προσθέτει ο κ. Ζούτσος, παραμένουν στα αυτοκίνητά τους, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης της πόλης, όπως στο γήπεδο και στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

«Κανένας εφησυχασμός»

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για δύσκολη νύχτα, καθώς ο άνεμος παραμένει ισχυρός με τις ριπές να αναζωπυρώνουν τις μικροεστίες.

Ο δυνατός άνεμος και οι ευδιάκριτες πλέον «φλόγες πίσω από το νοσοκομείο Παίδων δεν μπορούν να προσφέρουν τον παραμικρό εφησυχασμό σε κανέναν από όσους επιχειρούν στο πεδίο», όπως είπε η κ. Κεχαγιά.

Στόχος να να συγκρατηθούν τα μέτωπα

Να συγκρατηθούν τα πυρήνα μέτωπα έως το πρωί και να μην επεκταθούν οι φλόγες προς Διόνυσο και Πεντέλη, ώστε να μπορέσουνε να επέμβουν ξανά εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις είναι η απόφαση του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκλείσθηκε στην παλιά πλατεία Πεντέλης στις 22:00 της Τρίτης με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, των δημάρχων της περιοχής, εκπρόσωπων εθελοντικών οργανώσεων κλπ.

Την απόφαση αυτή, η οποία συνοδεύεται με ισχυρή ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ν. Σταθόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πάντες» για να κρατήσουν τη φωτιά στα συγκεκριμένα σημεία. Σημείωσε ότι ο αέρας παραμένει ισχυρός βοριάς, οπότε «συμβάλλει στην παραπάνω στόχευση», ενώ ο πιθανώς στροβιλισμός του και το πευκόφυτο της περιοχής με τις ρεματιές ενεργοποιούν μέτωπα στα οποία συνεχώς επεμβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, με οχήματα και άνδρες.

Εκκένωση στο Παίδων Πεντέλης

Λόγω της κατάστασης, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, απομακρύνθηκαν 35 παιδιά που μεταφέρθηκαν στο ίδρυμα «Μητέρα» και 36 παιδιά διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγινε γνωστό πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» και με δύο τροχοφόρους φορτωτές.

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

  • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση 'Αγιος Πέτρος
  • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
  • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
  • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης
  • Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Δωριέων και Πελασγών
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Καλαβρύτων
  • Στην οδό Καλλισίων και Φειδίου προς Ντράφι
  • Στην οδό Καλλισίων κσι Ικάρου προς Ντράφι

Στον αντίποδα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική την Τετάρτη

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Αττικής, όπως και σε πολλούς άλλους νομούς της Ελλάδας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας για την πυρκαγιά στην Πεντέλη: Οι σκέψεις όλων μας είναι σε όσους δίνουν τη μάχη με τις φλόγες

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη φωτιά στην Πεντέλη

Συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Μεγαλόπολη - Έσβησε το μέτωπο στην Ηλεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider