Πυρκαγιά στην Πεντέλη: Καταστροφές σε σπίτια από τις φλόγες - Δύσκολη η νύχτα λόγω των ανέμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στην Πεντέλη: Καταστροφές σε σπίτια από τις φλόγες - Δύσκολη η νύχτα λόγω των ανέμων
Εκατοντάδες πυροσβέστες επιχειρούν για τον περιορισμό της φωτιάς στην Αττική. Οι άνεμοι αναμένεται να παραμείνουν ισχυροί μέχρι την Τετάρτη. Εκκενώθηκαν το Ντράφι, η Ανθούσα το Δασαμάρι και η Διώνη. Προληπτική εκκένωση παιδιών από το Παίδων Πεντέλης.

Τελευταία ενημέρωση: 10:45

Καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και στις περιουσίες έχει αφήσει πίσω της μεγάλη πυρκαγιά που καίει την Πεντέλη από το απόγευμα της Τρίτης, με την πορεία των πύρινων μετώπων οδηγεί εκκένωσης 4 οικισμών, ενώ όλη τη νύχτα μάχονται με τις φλόγες εκατοντάδες πυροσβέστες, με ενισχύσεις από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Από τη φωτιά υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια, όπως μετέδωσε η τηλεόραση της ΕΡΤ, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μάχονται σε δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης.

Η νύχτα αναμένεται δύσκολη, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την πρόγνωση του καιρού οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, έντασης έω και 8 μποφόρ και δυσχεραίνουν τον περιορισμό της φωτιάς αναμένεται να παραμείνουν μέχρι και την Τετάρτη.

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε πως έχουν εκκενωθεί το Ντράφι, η Ανθούσα το Δασαμάρι και η Διώνη.

Για τον περιορισμό των μετώπων επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 60 οχήματα ενώ στη μάχη με τις φλόγες βρίσκονται και 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, δήλωσε οκ. Αρτοποιός.

Ακόμα, σημείωσε πως πως είναι συνεχείς οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Προστασίας Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σπίτια στο Ντράφι έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί σε πολλές κατοικίες ακόμα, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς ο αριθμός τους.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, δήλωσε πως έχουν καεί τουλάχιστον δύο σπίτια στο Ντράφι, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές ζημιές από τη φωτιά.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» τόνισε ο κ. Μπουρνούς,

Εκκενώνεται προληπτικά το Παίδων Πεντέλης

Λόγω της κατάστασης, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, απομακρύνθηκαν 36 άρρωστα παιδιά που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο και 19 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, 21 παιδιά μεταφέρθηκαν στο Παίδων Αγία Σοφία και στο Αγλαΐα Κυριακού.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Συνδρομή από αστυνομία και στρατό

Σημειώνεται πως από την ηγεσία της αστυνομίας έγινε γνωστό πως η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγινε γνωστό πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» και με δύο τροχοφόρους φορτωτές.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 5 και 20 σήμερα το απόγευμα ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι.

Εικόνες στο Facebook, αποτυπώνουν την έκταση του πύρινου μετώπου στην Πεντέλη με πυκνά σύννεφα καπνού να έχουν καλύψει την περιοχή.

Μηνύματα του 112

Στην σειρά των εκκενώσεων μπήκε και η Ανθούσα με τους κατοίκους να καλούνται να μεταβούν προς Γέρακα.

Μήνυμα μέσω του 112, στάλθηκε και νωρίτερα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: « Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας : https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Στις 19:00 ακολούθησε και νέο μήνυμα για την εκκένωση του Ντραφίου προς Παλλήνη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσεις η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση 'Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιά στη Πεντέλη: Εκκενώνεται Αστεροσκοπείο, Ανθούσα, Διώνι, Δαμασάρι - Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες

Παλλήνη: Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά στην περιοχή Πανόραμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider