Ρώσος επιχειρηματίας «συζητάει» την ενδεχόμενη συγχώνευση Nornickel - Rusal

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρώσος επιχειρηματίας «συζητάει» την ενδεχόμενη συγχώνευση Nornickel - Rusal
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, μέσω του εκπροσώπου του, του Ντμίτρι Πεσκόφ, πως δεν έχει γνώση οποιωνδήποτε σχεδίων για μια τέτοια συγχώνευση.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nornickel και ένας από τους πλουσιότερους Ρώσους, είναι έτοιμος, εν μέσω των δυτικών κυρώσεων, να συζητήσει ενδεχόμενη συγχώνευση της γιγάντιας εταιρείας ορυχείων με την παραγωγό αλουμινίου Rusal, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο RBC TV.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, μέσω του εκπροσώπου του, του Ντμίτρι Πεσκόφ, πως δεν έχει γνώση οποιωνδήποτε σχεδίων για μια τέτοια συγχώνευση.

Οι δυτικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν στη Μόσχα αφού έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, δεν είχαν στόχο τη Nornickel. Ωστόσο η Βρετανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε βάρος του Ποτάνιν.

Μεταξύ των λόγων για τους οποίους συζητάει τη συγχώνευση, ο Ποτάνιν ανέφερε την ανάγκη να διαφοροποιήσει τη διάρθρωση των μετόχων του για να αντισταθεί στις κυρώσεις, την ενδεχόμενη ανάγκη για κρατική υποστήριξη προγραμμάτων στη Ρωσία και την παγκόσμια πράσινη ατζέντα.

Η πρόταση έγινε από τη διοίκηση της Rusal, πρόσθεσε, όμως σύμφωνα με το Reuters, η Rusal δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για να σχολιάσει.

«Στέλνω σήμερα επιστολή που επιβεβαιώνει πως συμφωνούμε να αρχίσει η διαδικασία της συζήτησης της συγχώνευσης με τη Rusal», δήλωσε ο Ποτάνιν. Το RBC πρόσθεσε πως η συνέντευξη έγινε χθες, Δευτέρα.

Η Nornickel είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλάδιου και επεξεργασμένου νικελίου στον κόσμο. Η Rusal είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, εξαιρουμένης της Κίνας.

Ο Ποτάνιν, 61 ετών, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nornickel με μερίδιο 36% και είναι ο διευθύνων σύμβουλός της εδώ και 10 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Rusal κατέχει το 26% των μετοχών της Nornickel.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Συμφωνία για την πώληση σιτηρών στη Μ. Ανατολή από την φιλορωσική ηγεσία της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Πρώην αξιωματούχος της FSB, επικεφαλής της κυβέρνησης στην κατεχόμενη Χερσώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider