Φωτιές: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Ζάκυνθο, καλύτερη η εικόνα στο Σχηματάρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτιές: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Ζάκυνθο, καλύτερη η εικόνα στο Σχηματάρι
Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει σε Φωκίδα, Ηλεία, Βοιωτία και Ζάκυνθο, με τα δύο πρώτα να ανησυχούν περισσότερο τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τελευταία ενημέρωση 20.31

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει σε Φωκίδα, Ηλεία, Βοιωτία και Ζάκυνθο, με τα δύο πρώτα να ανησυχούν περισσότερο τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Στην Φωκίδα, ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στην Άμφισσα και μάλιστα ένα μέτωπο κινείται απειλητικά πλέον προς την Ιτέα βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Παρά το γεγονός ότι οι επίγειες, αλλά και οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιά έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα, ενώ πριν λίγο μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Σε πολλαπλά μέτωπα οι φλόγες

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά. Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής «μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της Βόρειας πλευράς της Ιτέας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς» ο ίδιος ο Δήμαρχος σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook διευκρινίζει ότι «αυτή η ενημέρωση δεν αποτελεί εντολή εκκένωσης».

Βελτιωμένη η κατάσταση στο Σχηματάρι

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά που ξέσπασε σήμερα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βρυσούλα Σχηματαρίου παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα και καίει χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ υπάρχουν κοντά διάσπαρτα σπίτια.

Σε ύφεση η φωτιά στο Σχηματάρι - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Πυρκαγιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 106 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Αναζωπύρωση στην Ηλεία - Μάχη με τις φλόγες σε Ζάκυνθο, Φθιώτιδα

Συνεχείς αναζωπυρώσεις παρουσιάζει η φωτιά σε δάσος στη Βάλμη Ηλείας. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση εκκενώνεται το χωριό Λάτα, ενώ μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή για προληπτική απομάκρυνση. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Λάτα, εκκενώστε τώρα προς Εφύρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το πύρινο μέτωπο που έκαιγε από χθες, τις τελευταίες ώρες είχε περιοριστεί εντούτοις η εικόνα από την πυρκαγιά χειροτέρευσε λόγω των ανέμων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ant1, ένα ακόμη επικίνδυνο μέτωπο πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ελαιώνα Φθιώτιδας.

Ήδη επιχειρούν στο σημείο έσπευσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν 2 PZL και δυο CANADAIR. Στο σημείο της φωτιάς κατευθύνονται και δυο Tractores.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά καίει ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση με αποτέλεσμα να έχουν κινητοποιηθεί κάτοικοι και παραγωγοί του μεγαλύτερου παραδοσιακού ελαιώνα των Βαλκανίων οι οποίοι καλλιεργούν κτήματα στην περιοχή.

Μεγάλη φωτιά, τέλος, έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Καμπί της Ζακύνθου. Στο σημείο έχουν σπεύσει επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δυο πυροσβεστικά ελικόπτερά και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Οι φλόγες ενισχύονται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Πυροσβεστική: 52 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος και αύριο

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός και αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός. Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους πολίτες, καθώς όπως είπε, «η απροσεξία και η αμέλεια οδηγούν στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών».

Όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο κ. Αρτοποιός είπε ότι στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Πόρτες Αχαϊας αντιμετωπίζονται πολλές ενεργές καύσεις και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 11:45 το πρωί στην αγροτοδασική περιοχή στο Σχηματάρι Βοιωτίας έχει ελεγχθεί, ενώ σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Σερνικάκι Φωκίδας στις 13.10 σε αγροτική έκταση χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή, ενώ για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες κι εναέριες δυνάμεις.

Ακόμη, επανέλαβε ότι για αύριο Τρίτη παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ προσέθεσε ότι στις περιοχές αυτές αναμένεται να επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρότατοι άνεμοι.

«Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας. Η απροσεξία και η αμέλεια οδηγούν στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή. Παρακαλούμε πολύ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε η πυρκαγιά έχει δύναμη. Ας μην την υποτιμάμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε τον εαυτό του

Τουρισμός: Ελλάδα ψηφίζουν όλο και περισσότεροι Αμερικανοί

Νέο ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου τρομάζει αγορά και κρατικά ταμεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider