ΗΠΑ: Η αστυνομία στο Άκρον του Οχάιο πυροβόλησε δεκάδες φορές εναντίον Αφροαμερικανού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η αστυνομία στο Άκρον του Οχάιο πυροβόλησε δεκάδες φορές εναντίον Αφροαμερικανού
Το περιστατικό αυτό είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά φόνων νεαρών Αφροαμερικανών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

Αστυνομικοί σκότωσαν τον Τζέιλαντ Γουόκερ, έναν Αφροαμερικανό στο Οχάιο, πυροβολώντας τον δεκάδες φορές την ώρα που έτρεχε να ξεφύγει, αφού τον είχαν σταματήσει για τροχαία παράβαση, δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειάς του επικαλούμενος το βίντεο από την κάμερα που έφεραν οι αστυνομικοί το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα.

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα Akron Beacon Journal ο Μπόμπι ΝτιΣέλο χαρακτήρισε το βίντεο “σκληρό” και πρόσθεσε ότι οι συγγενείς του Γουόκερ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ξεσπάσουν βίαιες διαδηλώσεις.

Το περιστατικό αυτό είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά φόνων νεαρών Αφροαμερικανών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

“Προετοιμαζόμαστε για την αντίδραση της κοινότητας και το ένα μήνυμα που έχουμε είναι ότι η οικογένεια δεν χρειάζεται περισσότερη βία”, τόνισε ο ΝτιΣέλο.

Η αστυνομία στο Άκρον του Οχάιο ανακοίνωσε ότι ο 25χρονος Γουόκερ πυροβόλησε τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν και σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών μετά τη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Λίγες ώρες αργότερα είναι προγραμματισμένη πορεία.

“Η διαμαρτυρία είναι ένας τρόπος να κλάψεις”, δήλωσε ο Ρόντερικ Πάουντς, πάστορας της εκκλησίας των Βαπτιστών στο Άκρον στη διάρκεια προσευχής χθες Σάββατο, αφού του επετράπη να δει το βίντεο.

Ο Πάουντς αρνήθηκε να περιγράψει με λεπτομέρειες “το αποκαλυπτικό βίντεο που ο κόσμος πρόκειται να δει”, αλλά χαρακτήρισε το περιεχόμενό του “σοκαριστικό”, επισημαίνοντας ότι δείχνει πως ο Γουόκερ δεν αποτελούσε απειλή όταν τον πυροβόλησαν οι αστυνομικοί. Ο πάστορας μάλιστα έκανε λόγο για “σφαγή”.

“Είναι βάρβαρο”, υπογράμμισε ο Πάουντς μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WEWS-TV. “Θα το δείτε αύριο”.

Σύμφωνα με τις αρχές, το περιστατικό ξεκίνησε όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν τον Γουόκερ για τροχαία παράβαση τη Δευτέρα το πρωί. Ο Γουόκερ προσπάθησε να ξεφύγει, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Άκρον, το οποίο πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί έκαναν λόγο για ένα όπλο που εκπυρσοκρότησε από το αυτοκίνητό του.

Έπειτα από αρκετά λεπτά ο Γουόκερ βγήκε από το όχημά του και άρχισε να τρέχει, ενώ οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν πεζή και τον πυροβόλησαν, εξηγώντας ότι αποτελούσε “θανάσιμη απειλή”, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας την Τρίτη. Ο Γουόκερ πέθανε επί τόπου.

Ο ΝτιΣέλο και η ομάδα του επεσήμαναν ότι δεν έχουν δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Γουόκερ πυροβόλησε και το βίντεο της αστυνομίας τον δείχνει να απομακρύνεται τρέχοντας έχοντας στραμμένη την πλάτη του στους αστυνομικούς όταν αυτοί τον πυροβολούν.

“Τρέχει όταν τον πυροβολούν, πιστεύω ότι μέτρησα περισσότερους από 90 πυροβολισμούς”, υπογράμμισε ο ΝτιΣέλο. “Τώρα, πόσες από αυτές τις σφαίρες τον χτύπησαν, σύμφωνα με την έρευνά μας τώρα έχουμε πληροφορίες που κάνουν λόγο για 60 με 80 τραύματα”.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες σφαίρες χτύπησαν τον Γουόκερ διότι οι σφαίρες προκαλούν τραύμα όταν εισέρχονται και όταν εξέρχονται από το σώμα, εξήγησε ο ίδιος.

Ο τηλεοπτικός σταθμός WJW-TV μετέδωσε ότι η προκαταρκτική έκθεση του ιατροδικαστή αναφέρει ότι ο Γουόκερ υπέστη πολλά τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, τον θώρακα και τα πόδια του και ότι ένα όπλο εντοπίστηκε σε όχημα, αν και δεν διευκρινίζει ποιο όχημα είναι αυτό.

Ο Πάουντς δήλωσε ότι ο Γουόκερ “δεν είχε όπλο όταν δέχθηκε τους πυροβολισμούς. Αυτό βρισκόταν στο αυτοκίνητό του”.

Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση τέθηκαν σε διοικητική αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

Η μνηστή του Γουόκερ, όπως έγραψε η Beacon Journal, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider