Γερμανία: Θέλει ταχύτερες διαπραγματεύσεις με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Θέλει ταχύτερες διαπραγματεύσεις με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων
Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και εναρμόνισης, υπογράμμισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Ανναλένα Μπέρμποκ.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο θέλει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες προκειμένου τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και εναρμόνισης, υπογράμμισε η πολιτικός των Πρασίνων έπειτα από συνάντησή της με την ΥΠΕΞ της Σλοβενίας, την Τάνια Φάιον.

«Δεν πρέπει να αφεθεί το παραμικρό περιθώριο στα Βαλκάνια που μπορεί να εκμεταλλευθούν η Ρωσία ή άλλοι παράγοντες», εξήγησε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κίνα επίσης επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.

«Τα δυτικά Βαλκάνια γεωγραφικά βρίσκονται στο κέντρο της ΕΕ. Πρέπει επιτέλους να φέρουμε τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων και στο πολιτικό μας κέντρο», έκρινε η κυρία Μπέρμποκ.

Η ΕΕ έπρεπε να έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον και επίσης είναι ζήτημα αξιοπιστίας», επέμεινε η κυρία Μπέρμποκ.

Βρίσκονται σε εξέλιξη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Τον Μάρτιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο είναι χώρες δυνητικά υποψήφιες προς εισδοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουλάχιστον 5 νεκροί εξαιτίας ισχυρού σεισμού στο νότιο Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider